Integralna stabla

Autor: Niven, Larry
Šifra: 980-19-55
Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb
Godina izdanja: 1995

Dimenzije: 11,00 x 18,00 cm.
Opseg: 281 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

O knjizi:

Dobitnik prestižne Hugo nagrade 1971. za Dimni prsten, Larry Niven je 1985. godine za Integralna stabla samo nominiran. Iako su izostale nagrade Hugo i Nebula, roman je iste  godine  osvojio nagradu Locus.

Iako je sadržajno prvenstveno space opera, recenzenti ga vole nazivati spekulativnom fikcijom, modernim pojmom koji obuhvaća sve što je na neki način pomaknuto. U spekulativnoj fikciji žanrovi se presijecaju i nema jasno omeđenih granica. U znanstvenoj fantastici to i nije teško postići jer je žanr sam po sebi vrlo složen i slojevit.  

Niven nas vodi na jedno neobično mjesto u plinoviti omotač čija je prostrana unutrašnjost pogodna za život čovjeka u kojem obitavaju fauna, uglavnom u obliku letećih organizama budući da nema čvrstog tla i flora koja je sastavni dio integralnih stabala. Torus debeo milijun kilometara nastao je nakon što je atmosfera plinovitog diva Golda pobjegla u samostalnu orbitu oko Voya. Taj  najgušći dio torusa izgledao je vrlo primamljivo nestrpljivoj posadi međuzvjezdanog broda Discipline koja je bila sastavljena od građana i posmrtnika (osuđenika) u potrazi za staništima na kojima je moguć život i koje su pogodne za ljudsku kolonizaciju. Misijom je upravljao kiborški policajac Kendy, presnimljen program stvarnog vladara Države. Relativno malo društvo uspjelo je prevariti kiborga-nadglednika i spustiti se u dimni prsten. Plinoviti omotač presijecaju integralna stabla oko kojih se razvio život. Stabla su naziv integralna dobila po simbolu ? za matematičku funkciju. Osim svojim oblikom stabla s matematičkim integralima nemaju nikakvu sličnost. Sredina stabla je konstanta gdje je zrak najgušći i pogodan za život, a krajevi su promjenjivi i nenastanjivi. Autor je na početku romana svoju zamisao stabala i torusa pojasnio crtežima.


Pogledajte sve od autora: Niven, Larry
Pogledajte sve od nakladnika: Zagrebačka naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / fantastika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno