Početna Knjige Humanističke znanosti povijest hrvatska Immigration of Ljubuški Croats to America: 1900-1914

Čuvalo, Ante: Immigration of Ljubuški Croats to America: 1900-1914

Autor: Čuvalo, Ante
Šifra: 49-19-14K
Izdavač: CroLibertas Publishers, Chicago
Godina izdanja: 2016

Naša cijena

96,00 kn
120,00 kn

| € 12,74
€ 15,93

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 20,50 x 27,00 cm.
Opseg: 216 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Knjiga je na engleskom jeziku.

O knjizi:


"Knjiga je tako pisana da će podjednak interes pobuditi u čitatelja koji se prvi put susreću s iseljavanjem iz ljubuške općine,  kao i vrhunskih povjesničara koji njome mogu obogatiti svoje znanje i dodati puno toga temeljitome poznavanju tematike. Na pitanje koje bi se moglo postaviti zašto su se ljudi iz toga zapravo pitomoga i relativno plodnoga kraja Hercegovine morali iseljavati, autor daje temeljite i uvjerljive odgovore koji su sadržani u povijesnim zadanostima koje su se uvijek suprotstavljale zemljopisu i teško se usklađivale s tim ponosnim, a tako miroljubivim svijetom: turska dugotrajna vladavina bila je daleko od bilo kakvog progresa, a austrijska vlast tek je nešto ublažavala teško stanje, ali bilo je to daleko od kakvih značajnijih gospodarskih boljitaka i pomaka u standardu života....
Vrlo precizno se iznose statistike pojedinih sela, broj iseljenih u SAD, koliko muškaraca i koliko žena te omjeri u postocima, odnosi oženjenih prema neoženjenima, zatim odnosi pismenih prema nepismenima, nerijetko se navodi i ime prvog iseljenika. Uz imena pojedinih useljenika navodi se spol, dob, bračno stanje, ime broda kojim je useljenik došao u Ameriku, luka iz koje je otputovao... Ovaj dio knjige sigurno će dobro doći svima koji žele pronaći svoje korijene, kad je tko od njihovih otišao u "novi svijet" koga je ostavio, tko ga je dočekao... Možda će pronaći one - kako autor reče - "koji do kraja života nisu prestajali voljeti svoje rodno mjesto i one koje su ostavili iza sebe. Ne zaboravimo ni mi njih."
Knjiga je pregledna, lijepo uređena, s puno živopisnih slika, pokazuje nam po mnogo čemu poseban, a opet s obzirom na iseljeništvo i useljeništvo u SAD tako tipičan hrvatski kraj." Dr. Vinko Grubišić, University of Waterloo, Kanada; Matica, srpanj 2016.


Description:

This book is the newest contribution to the research of American ethnic history as well as to the emigration of Croats from Herzegovina to the United States at the beginning of the 20th century. The first part gives an overview of the history and natural riches of the Ljubuški region, it provides valuable information on the economic, social, and political situation in Herzegovina at the time when a major wave of young men and some women, were going to America to better their lives and help their families at home. The second part of the book brings a list of over 2,500 immigrants from the Ljubuški region by name, age, date of arrival to Ellis Island, their destination in America, various statistics,  and other available personal information.Pogledajte sve od autora: Čuvalo, Ante
Pogledajte sve od nakladnika: CroLibertas Publishers, Chicago
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.