Početna Knjige Humanističke znanosti povijest svjetska Ilustrovana svjetska povijest

Srkulj, Stjepan: Ilustrovana svjetska povijest

Autor: Srkulj, Stjepan
Šifra: 1336-17-43
Izdavač: Tisak i naklada St.Kugli, Zagreb
Godina izdanja: 1930

Dimenzije: 16,00 x 23,00 cm.
Opseg: XXIII + 316 stranica.
Uvez: tvrdi, impregnirana tkanina; zlatotisak na korici i hrptu.
Stanje knjige: vrlo dobro; s patinom vremena.


Sa 272 slike.

Sadržaj:


I.dio - Stari vijek
II.dio - Srednji vijek
III. dio - Novi vijek


Godina izdanja: nije navedena, 1930-ih.

Stjepan Srkulj (1869. ? 1951.) je bio poznati hrvatski srednjoškolski profesor i pisac povijesnih udžbenika i lokalni političar. Bio je zagrebački gradonačelnik od 1917. do 1920., od 1928. do 1932.

Od 1903. do 1905. i od 1916. do 1918. je predavao u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

1937. je godine napisao svoje najpoznatije djelo, Hrvatska povijest u dvadeset i pet karata. To je djelo o hrvatskoj prošlosti u povijesti i atlasu, u kojem je u kojem je prikazujući povijest, sjedišta i kretanja i drugih naroda koji su se kretali kud i Hrvati ili su obitavali na ovim prostorima prije Hrvata, ili se, nakon formiranja hrvatske države u ranom srednjem vijeku, nalaze u njihovu susjedstvu.

Pratio je sve uspone i padove Hrvata i hrvatske države, od vremena kad je u X. stoljecu bila ujedinjena i na vrhuncu svoje moći, pa do XV. i XVI. stoljeća, kad je osmanlijskim osvajanjem Hrvatska svedena na "ostatke ostataka nekoc slavnoga kraljevstva Hrvatskog" (reliquiae reliquiarum olim magni et inclyti regni Croatiae), a potom i razdoblje "obnovljene Hrvatske" (Croatiae redivivae), od XVII. stoljeća pa sve do svoga vremena.

Iako su pojedini hrvatski povjesničari kao Lučić i Vitezović još od XVII. stoljeca radili povijesne i političko-zemljopisne karte te iako je postojao prvi (Klaićev) nacionalni atlas hrvatske povijesti vec g. 1888., a i ine, sve do pojave Srkuljeve atlasa g. 1937. Hrvatska nije imala jedan cjeloviti prijegled hrvatske prošlosti u povijesti i zemljovidima - atlasu.Pogledajte sve od autora: Srkulj, Stjepan
Pogledajte sve od nakladnika: Tisak i naklada St.Kugli, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.