Igre oko vatre

Autor: Đaković, Branko
Šifra: 20-18-39
Izdavač: Meridijani, Samobor
Godina izdanja: 2011

Puna knjižarska cijena: 220,00 kn

Naša cijena

180,00 kn

Vaša ušteda: 40,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 20,00 x 27,00 cm.
Opseg: 229 stranica.
Uvez: meki, plastificirani; s preklopom.
Stanje knjige: kao nova.

Prilog etnološkim istraživanjima o vatri.

Bibliotheca Posebna izdanja, Knjiga 7, prvo izdanje.

Izrada karata: Branko Đaković i Damir Boras.
Fotografije: Arhiva Branka Đakovića, Romeo Ibrišević, Zvonimir Tanocki, Davor Rostuhar.

O knjizi:


Knjiga »Igre oko vatre, prilog etnološkim istraživanjima o vatri« svojevrsna je prolegomena za etnološka, kulturno-povijesna i kulturno-antropološka istraživanja uloge i značenja vatre od trenutka kada ju je čovjek »pripitomio« pa do našeg vremena, posebno u običajima i obredima tijekom godine.

Magijske, mitske, religijske i općenito svjetonazorske strukture zrcale se u odnosu prema vatri transformirajući se kroz vrijeme i prostore preko brojnih rituala, svetkovina i manifestacija. Obilje podataka upućuje na bogate i nedovoljno poznate, istraživane i istražene činjenice iz riznice kulturne baštine u različitim »područjima« razumijevanja samog fenomena vatre - od oniričko-poetskog i izvan empirijskog do različitih znanstvenih paradigmi i diskursa u prostorima semiologijskog područja ili izvan njega.

Pristupajući vatri kao prirodnom, društvenom i kulturološkom fenomenu, s osvrtom na polivalentna i multidisciplinarna istraživanja i tumačenja, autor svoj interes fokusira na godišnje svetkovine vatre, poglavito kroz liturgijsku godinu, pri čemu se većim dijelom referira na etnografske podatke prikupljene u prvoj polovici 20. stoljeća na području bivše Jugoslavije kao osnovu za rad na Etnološkom atlasu Jugoslavije unutar predviđenog projekta Etnološkog atlasa Europe (i susjednih zemalja).Pogledajte sve od autora: Đaković, Branko
Pogledajte sve od nakladnika: Meridijani, Samobor
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / etnologija / etnografija


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno