Početna Knjige Škrinjica s blagom faksimili i reprinti Hrvatskoglagoljski misal Hrvoja Vukčića Hrvatinića

Grabar Biserka et al. (priredili): Hrvatskoglagoljski misal Hrvoja Vukčića Hrvatinića

Dimenzije: 23,00 x 32,50 cm.
Opseg: 247 listova + 544 stranice + CD-ROM.
Uvez: tvrdi, platneni (transkript i komentar); tvrdi, kožni (pretisak); umjetna koža (zaštitna kutija).
Stanje kompleta: kao nov.

Missale Hervoiae Ducis Spalatensis croatico – glagoliticum.

Priredili: Biserka Grabar, Marija Pantelić, Anica Nazor, Vjekoslav Štefanić.

Dodatak: Transkripcija i komentar na CD-ROM-u.


Riječ je o dvosvezačnome izdanju najljepše hrvatskoglagoljske rukopisne knjige, Misala Hrvoja Vukčića Hrvatinića (oko 1404.). Prvi je svezak faksimil knjige. Drugi svezak donosi latinicom preslovljen tekst Hrvojeva misala i kritički aparat koji sadržava usporedbu s tekstom u Vatikanskome misalu Illirico 4 (poč. 14. st.), Misalu kneza Novaka (1368.) i Ročkome misalu (oko 1420.).

Rukopis je sastavljen oko 1403. godine. 

Faksimil:

Graz 1973. Potpuno izdanje faksimila u boji je i sadrži 494 stranice (247 listova) u originalnom formatu od 306 x 230 mm, tri cjelostranične minijature i gotovo na svakoj stranici po jednu manju minijaturu ukrašene inicijale. Rubovi su stranica rezani sukladno originalu. Uvez: koža, u skladu s karakterom rukopisa. 

Svezak s komentarom: 

Potpuna transkripcija teksta na latinskom pismu. Znanstvena obrada na engleskom i njemačkorn jeziku od V. štefanič, B. Grabar, A.. Nazor, M. Pantelić, Zagreb, 566 stranica i 14 slika, djelormice koža. Od ukupno 17 sačuvanih liturgijskih rukopisa iz 14. i 15. stoljeća, a koji su napisani na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku od posebnog je značaja rukopis Missale Hervoiae koji je u doba turske vladavine kao plijen iz Dalmacije donešen u Istanbul gdje je i danas pohranjen u tamošnjem muzeju Topkapi Sarayi. Značajan je zbog toga što je najljepši i najbogatiji kodeks u svojoj skupini, ali i zato što su poznata imena pisca i primatelja rukopisa, koji je otkriven tek 1963. godine. 

 Pogledajte sve od autora: Grabar Biserka et al. (priredili)
Pogledajte sve od nakladnika: Mladinska knjiga, Akademische Druck, Staroslavenski institut, Ljubljana, Graz, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / faksimili i reprinti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.