Badurina Stipčević, Vesna: Hrvatskoglagoljske Makabejske knjige

Autor: Badurina Stipčević, Vesna
Šifra: 57-21-54
Godina izdanja: 2020

Puna knjižarska cijena: € 156,00

Naša cijena

€ 7,96
€ 15,92

Vaša ušteda: € 148,04

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 276 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: kao novo.

Filološka studija.

Preuzeto s interneta:

Srednjovjekovna hrvatskoglagoljska Biblija kao cjeloviti kodeks nije sačuvana, na njezino postojanje upućuju arhivski podaci, a opsežna biblijska čitanja u glagoljskim brevijarima i misalima omogućuju rekonstrukciju prvobitnoga glagoljskog biblijskog teksta. Hrvatskoglagoljska biblijska građa potječe iz različitih vremenskih razdoblja i različitih tekstovnih izvora. Prema tekstološkim osobinama neke su glagoljske biblijske lekcije bliske staroslavenskom prijevodu Biblije, dok su druge glagoljske lekcije novi prijevodi, sačinjeni prema latinskim liturgijskim obrascima. Hrvatskoglagoljske Makabejske knjige pripadaju mlađim glagoljskim prijevodima, a ovi tekstovi, iznova prevedeni s latinskoga jezika, osobito su zanimljivi jer svjedoče o visokoj kulturnoj i jezičnoj razini hrvatskih glagoljaša. Knjige o Makabejcima izostavljene su iz kanonskih razloga iz prvotnoga staroslavenskoga prijevoda Biblije te su hrvatskoglagoljske Makabejske knjige zbog toga vrijedni književni spomenici, ne samo hrvatske biblijske tradicije, nego i ranih staroslavenskih i uopće slavenskih prijevoda Biblije. Književnopovijesnom i filološkom obradom brojnih i različitih glagoljskih izvora u kojima se čitaju lekcije iz Knjiga o Makabejcima otkriva se prvobitni, ali i ponajbolji hrvatskoglagoljski prijevod ovih biblijskih knjiga. Hrvatskoglagoljske Makabejske knjige potvrđene u brojnim rukopisima i tiskovinama iz razdoblja od početka 14. do polovice 16. stoljeća predstavljaju vrlo značajan i i nezaobilazan izvor za rekonstrukciju hrvatskoglagoljske Biblije. U ovoj knjizi obrađene su, i iz različitih metodoloških motrišta predočene i kritički objavljene hrvatskoglagoljske Knjige o Makabejcima.


Pogledajte sve od autora: Badurina Stipčević, Vesna
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.