Početna Knjige Književnost Znanost o književnosti lingvistika Hrvatskoglagoljični tekstovi prevedeni s latinskoga

Mihaljević, Ana: Hrvatskoglagoljični tekstovi prevedeni s latinskoga

Autor: Mihaljević, Ana
Šifra: 26-21-46
Izdavač: Hrvatska sveučilišna naklada; Staroslavenski institut, Zagreb
Godina izdanja: 2020

Puna knjižarska cijena: 206,00 kn

Naša cijena

135,00 kn
150,00 kn

Vaša ušteda: 71,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 483 stranice.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Sintaktička analiza.

O knjizi:


Hrvatskoglagoljski tekstovi prevedeni s latinskoga (Sintaktička analiza)" Ane Mihaljević svojim je sadržajem i oblikom izvorna znanstvena knjiga visoke vrijednosti koja je podijeljena na 24 poglavlja. Prva su četiri poglavlja uvodna u njima se prikazuje jezično stanje u hrvatskome srednjem vijeku, postavljaju teorijski temelji i obrazlaže metodologija rada te opisuje korpus na kojemu se temelje istraživanja. U ostalim se poglavljima analizira utjecaj latinske sintakse na sintaksu hrvatskoglagoljskih prijevoda. Opisuje se prevođenje prijedložnih izraza, participskih konstrukcija, ablativa apsolutnoga, gerunda i gerundiva, perifrastične konjugacije pasivne, infinitivnih konstrukcija, zavisnih rečenica, zanijekanih rečenica te reda riječi. Posebna je pozornost posvećena onim konstrukcijama u kojima se promatrani jezici razlikuju.

Autorica je utvrdila da glagoljaši većinu struktura prevode prototipnim ekvivalentima pa zbog toga često u prijevodu neki prijedlozi, veznici, glagolski oblici i druge strukture imaju drukčije značenje od onoga koje im je prototipno (uobičajeno). Ističe da takvo prevođenje nije odraz neukosti prevoditelja, nego načina na koji se prevođenju općenito pristupalo u srednjovjekovnom razdoblju. U knjizi se donosi niz novih činjenica i spoznaja o latinskom utjecaju na jezik hrvatskoglagoljskih tekstova, a mnoge se ranije spoznaje dopunjuju i modificiraju. Posebno je velik znanstveni doprinos ove knjige zbog sveobuhvatnoga i sustavnoga pristupa temi koja je obrađena na velikom broju različitih tekstova.

Autorica je napravila značajan iskorak u proučavanju i poznavanju sintakse hrvatskoglagoljskih tekstova i njezina odnosa prema sintaksi latinskoga jezika. Vrijedan je to prilog ne samo poznavanju jezika hrvatskoglagoljskih tekstova, nego i povijesti hrvatskoga jezika, a time i našoj kroatistici i filologiji u cjelini
.Pogledajte sve od autora: Mihaljević, Ana
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatska sveučilišna naklada; Staroslavenski institut, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / lingvistika


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.