Peti-Stanić, A., Langston, K.: Hrvatsko jezično pitanje danas

Autor: Peti-Stanić, A., Langston, K.
Šifra: 953-19-33
Izdavač: Srednja Europa, Zagreb
Godina izdanja: 2013

Puna knjižarska cijena: 168,00 kn

Naša cijena

130,00 kn

Vaša ušteda: 38,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm
Opseg: 304 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Hrvatsko jezično pitanje danas : identiteti i ideologije.

Iz knjige:

U središtu pažnje knjige "Hrvatsko jezično pitanje danas: Identiteti i ideologije" nalaze se promjene statusa i normi hrvatskoga jezika u kontekstu teorija o jezičnom planiranju i odnosu jezika i identiteta. Analiza je usmjerena na razdoblje nakon osamostaljivanja Republike Hrvatske 1991. godine, no u knjizi se raspravlja i o povijesnom razvoju standardnoga jezika te o jezičnoj situaciji u bivšoj Jugoslaviji u mjeri u kojoj se to tiče hrvatske suvremenosti.

U svjetlu suprotstavljenih, a nerijetko i pretjerano emotivno obojenih stajališta o posebnostima hrvatskoga jezika, njegovim tipičnim obilježjima i aktivnostima koje se tiču jezičnoga planiranja u Hrvatskoj, u knjizi se nastoji ponuditi što potpuniju i objektivniju procjenu situacije koja je utemeljena i na kvalitativnim i na kvantitativnim metodama analize.

Zbog složene povijesti jezične standardizacije na južnoslavenskom području, kao i zbog intenzivne usmjerenosti na jezik kao simbol hrvatskog nacionalnog identiteta te na jezično planiranje u Hrvatskoj nakon stjecanja nezavisnosti, hrvatski primjer u sociolingvistici predstavlja iznimno zanimljiv slučaj. Zbog toga se nadamo da analizom toga pojedinačnog slučaja bitno doprinosimo boljem razumijevanju jezičnoga identiteta, jezične politike i pitanjima upravljanja jezikom općenito.


O knjizi:
Sociolingvistička studija u kojoj se autori bave pitanjima promjene statusa i normi hrvatskoga jezika u kontekstu teorija o jezičnom planiranju i odnosu jezika i identiteta. Na osnovi izvora i dokumenata (službeni dokumenti sa sastanaka povjerenstava, zapisnici Vijeća za normu hrvatskoga standardnoga jezika, prijedlozi nastavnih planova i programa, objavljeni programi i zakoni, i dr.) analiziraju aktualno razdoblje posljednjih 20 godina života hrvatskoga standardnoga jezika, uz preispitivanje domaćih i inozemnih stavova o temi, te procjenjuju mogućnosti razvoja hrvatske jezične politike i perspektive odnosa hrvatskoga jezika prema bliskosrodnim jezičnim zajednicama. Pogledajte sve od autora: Peti-Stanić, A., Langston, K.
Pogledajte sve od nakladnika: Srednja Europa, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Društvene znanosti / novinarstvo / politologija / diplomacija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno