Gavella, Branko: Hrvatsko glumište

Autor: Gavella, Branko
Šifra: 499-20-102
Izdavač: Zora, Zagreb
Godina izdanja: 1982

Dimenzije: 10,50 x 19,00 cm.
Opseg: 144 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Analiza nastajanja njegovog stila.

Pogovor: Nikola Batušić.

Preuzeto:

"Mislim da baš danas, kad se o problemima našega kazališta toliko raspravlja, neće biti na odmet ovaj moj pokušaj da dam stilsku i strukturalnu analizu temeljnih osobina toga kazališta. Što razumijem pod stilom i kakva je oznaka upotrebljene metode, naći će čitalac u samoj knjizi. Riječju »struktura« htio bih označiti stalan trag svih onih elemenata stvarnosti, koji djeluju kao objektivni preduvjeti oko svakog umjetničkog djela i u njemu samom, a pogotovo postaju vidljivi u umjetničkoj ustanovi kao što je kazalište, koje je sve protkano najraznovrsnijim nitima što ga vežu za socijalnu stvarnost. Ne bih htio da se ova moja misao izgubi u sjeni živoga materijala, što sam ga podvrgao svojim analitičkim razmatranjima, pa da se izvrgne u neka memoarsko-bio-grafska nizanja portreta i podataka. Jednako ne bih htio da ti portreti budu promatrani kao neka glumačka antologija, neki izbor kvalitetno-najistaknutijih glumačkih ličnosti. Moj kriterij nije bio toliko vođen čistim, strogo glumačkim kvalitetama pojedinih glumačkih likova, koliko njihovim utjecajem na stvaranje našeg općeg glumačkog stila. Jasno je uostalom, da se u mnogim slučajevima oba gledišta poklapaju. Upotrijebio sam historijski put, da bih njime sigurnije došao do onih razvojnih faktora, koji su zaista nosili naš kazališni život i na kojima on još danas djelomično počiva. U tom smislu htio sam da ovi reci potaknu našeg budućeg historičara kazališta, da sve ono što je ovdje samo natuknuto, ispuni potpunijim historijskim materijalom. A nadam se da će mu moji analitički rezultati dati inicijative, da u nizu historijskoga zbivanja pronađe još dublje izvore sila, koje su tom zbivanju davale smjer i sadržaj."


Pogledajte sve od autora: Gavella, Branko
Pogledajte sve od nakladnika: Zora, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teatrologija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.