Maletić, F.; Šimunović, P.: Hrvatski prezimenik I-III

Autor: Maletić, F.; Šimunović, P.
Šifra: 87-22-75
Godina izdanja: 2008

Puna knjižarska cijena: 630,00 kn

Naša cijena

450,00 kn
500,00 kn

Vaša ušteda: 180,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 21,50 x 29,50 cm.
Opseg: 2099 stranica u tri toma.
Uvez: tvrdi, umjetna koža, zlatotisak na koricama i hrptu, zaštitna kutija.
Stanje knjiga: kao nove.

Priredili: Franjo Maletić, Petar Šimunović.

Pučanstvo Republike Hrvatske na početku 21. stoljeća.

Hrvatski prezimenik jedinstveno je djelo koje u tri knjige na 2200 stranica otkriva neprocjenjivo bogatstvo hrvatske antroponomastike. Ovakvo se djelo izrađuje jednom u stotinu godina i ostaje vjeran svjedok naše povijesti i kulture. U burnim i neizvjesnim vremenima globalizacije potreba za takvom knjigom još je veća – ona učvršćuje svijest o nama samima i našemu identitetu.

Hrvatski prezimenik donosi uvodnu studiju akademika Petra Šimunovića u kojoj se obrađuju hrvatska prezimena i njihovo značenje, motivika i struktura. Objašnjavaju se nastanak i povijest hrvatskih prezimena, nasilna preimenovanja, sudbina prezimena u dijaspori. Posebno mjesto zauzimaju analiza temeljnih obilježja i popis tisuću najučestalijih hrvatskih prezimena.

Knjige 1. i 2. sadržavaju abecedni popis 114 643 hrvatska prezimena s brojem obitelji tih prezimena u pojedinim naseljima i općinama. Treća knjiga donosi popis 6654 naselja s prezimenima stanovnika i brojem obitelji. Sadržava i uvod o ojkonimima (imenima naselja) u hrvatskoj onomastici i više zemljovida o nastanku i razmještaju naselja te migracijama.

U popisu ćemo pronaći svakoga od nas i saznati nešto o našoj povijesti, o zanimanjima, migracijama ili vjerovanjima naših predaka. Prezimena su najuvjerljiviji jezični spomenici, prava slika našeg zavičaja, naroda i tradicije. Prezimena su naša autentična povijest jer ih je stvarao sam puk. Ona svjedoče o vezama i prožimanju s drugim kulturama i narodima s kojima smo dijelili tlo i sudbinu. Ovo djelo o hrvatskim prezimenima imat će posebno značenje za hrvatski jezik, njegova narječja i za cjelokupnu hrvatsku onomastiku. Prezimenik je nezaobilazno gradivo istraživačima demografskih, migracijskih, kulturnih i socio-ekonomskih kretanja te zanimljivo štivo brojnim čitateljima kojima je do hrvatske kulture i povijesti.


Podatci se temelje na popisnoj građi iz 2001. Državnoga zavoda za statistiku.Pogledajte sve od autora: Maletić, F.; Šimunović, P.
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / etnologija / etnografija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.