Strčić, Mirjana, Strčić, Petar: Hrvatski istarski trolist

Autor: Strčić, Mirjana, Strčić, Petar
Šifra: 277-21-2
Izdavač: Izdavacki centar Rijeka, Rijeka
Godina izdanja: 1996

Dimenzije: 17,50 x 24,00 cm.
Opseg: 123 stranice.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom.
Stanje knjige: odlično; na predlistu manja korekcija korektorom.

Laginja, Mandić, Spinčić.

Posebna izdanja / Izdavački centar Rijeka ; knj. 134.

Preuzeto:


Matko Laginja poznat je ponajprije kao jedan od vođa hrvatskog pokreta u doba hrvatskog narodnog preporoda u Istri (s Kvarnerskim otocima) te potom u prvoj južnoslavenskoj državnoj zajednici. U sjeni toga Laginjina velikoga značenja kao političara ostao je njegov književni rad, nevelik po obimu i objavljivan samo za kratkoga razdoblja (1869.-1881.), ali vrlo vrijedan, osobito po utjecaju na formiranje cijeloga kruga hrvatskih preporodnih književnika u Istr s Kvarnerskim otocima od 1870. nadalje. Naša sloga jedini je list istarskih Hrvata u Istri na hrvatskom jeziku do 1900. godine, a ona niz godina ima i funkciju književnoga glasila. Od 1883. do 1915. godine (tada list i prestaje izlaziti u Puli) Našu slogu je uređivao Matko Mandić, istarski prvak koji je zajedno s Matkom Laginjom i Vjekoslavom Spinčićem predvodio hrvatski politički pokret od osamdesetih godina nadalje. Upravo u njegovo doba Naša sloga objavljuje mnoštvo književnih ostvarenja, okupivši i afirmiravši više od dvadeset istarskih autora. Kao urednuk Mandić je u znatnoj mjeri mogao utjecati na opći karakter objavljenih djela, pa tako i na same tokove hrvatske književnosti koja se u Istri razvijala tijekom preporodne epohe. Vjekoslav je Spinčić u okviru svoga plodnog preporodnog djela, te političke djelatnosti, ostavio i impozantan publicistički opus. Njegova kapitalna knjiga "Crtice iz hrvatske književne kulture Istre" ima i znanstvenih komponenata, a objavljena je 1926. kao odgovor na potpuno zatiranje hrvatstva u Istri od strane državnoga talijanskog fašističkog režima.Pogledajte sve od autora: Strčić, Mirjana, Strčić, Petar
Pogledajte sve od nakladnika: Izdavacki centar Rijeka, Rijeka
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.