Hrvatski frazeološki rječnik

Autor: Menac, Antica et al.
Šifra: 1131-19-25
Izdavač: Naklada Ljevak, Zagreb
Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 16,50 x 24,50 cm.
Opseg: 414 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Autori: Antica Menac, Željka Fink-Arsovski, Radomir Venturin.

O knjizi:

Hrvatski frazeološki rječnik (2003) zasigurno je najslađi užitak svim frazeoljupcima koji su ga s nestrpljenjem očekivali. Rječnik je rezultat predanoga rada autora Antice Menac, Željke Fink-Arsovski i Radomira Venturina. Objavila ga je izdavačka kuća Naklada Ljevak, uredila Verica Zorić, a recenzirale Branka Tafra i Marija Turk. Za oku ugodno prelistavanje rječnika zaslužan je dizajner Boris Ljubičić.
Rječnik sadrži 2258 frazema i u njemu se zrcale sva dosadašnja iskustva frazeologa Zagrebačke frazeološke škole i njihove teorijske postavke. Hrvatskim frazeološkim rječnikom hrvatska leksikografija popunjava prazninu u frazeografskim uratcima, ali i na svojevrstan način ide u korak s frazeografima drugih nacionalnih filologija iako je naravno teško, s obzirom na broj stanovnika pa i stručnjaka frazeologa, slijediti neke druge, poput Rusa, Poljaka itd.
Hrvatskom frazeološkom rječniku prethodio je samo jedan jednojezični frazeološki rječnik i to Frazeološki rječnik hrvatskoga ili srpskog jezika Josipa Matešića (1982) s oko 12 000 frazema. Iako je Matešićev rječnik opsegom veći, ovo je ipak prvi frazeološki rječnik hrvatskoga jezika, a i kako je objavljen dvadesetak godina kasnije, sadrži suvremenije frazeme i primjere iz novijih izvora, pa je i njegova vrijednost utoliko veća, a i potreba za njim shvatljivija.Pogledajte sve od autora: Menac, Antica et al.
Pogledajte sve od nakladnika: Naklada Ljevak, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Rječnici / priručnici za učenje jezika / hrvatski


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno