Početna Knjige Sport Hrvatske planine

Poljak, Željko: Hrvatske planine

Autor: Poljak, Željko
Šifra: 925-19-1
Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 13,00 x 22,50 cm
Opseg: 657 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Planinarsko-turistički vodič s atlasom.

Četvrto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje.

Brojne fotografije u boji.

Iz predgovora:

Prošlo je pet godina od tiskanja trećeg izdanja i stoga je ovo novo trebalo temeljito osuvremeniti. Već letimičnom usporedbom vide se velike razlike, ne samo u ilustracijama - jer je više od stotinu novih - nego osobito u sadržajnom pogledu. Ima više od tisuću što većih, što manjih dopuna i izmjena jer su naši planinari, nastavljajući protagonističku ulogu utiranjem turizma u dosad nepoznata područja, probili mnoge nove putove i uredili nove planinarske kuće; neke su nažalost izgubili. Mnogo su novih putova utrli na otočnim planinama i stoga je poglavlje o njima gotovo udvostručeno.
Zemljovidi su također osuvremenjeni novim sadržajima, koliko to dopušta gustoća podataka na njima uvjetovana formatom knjige. U tekst su ponegdje uneseni mali zemljovidi, a svi veći sabrani su na kraju knjige u obliku atlasa, po kojem je ovaj vodič jedinstven u Hrvatskoj. Za razliku od prva tri izdanja moga vodiča »Hrvatske planine« (1974., 1981. i 1986. godine), opremljenih shematskim zemljovidima u obliku tzv. grebenskih karata, iduća tri izdanja vodiča pod naslovom »Hrvatske planine« (1996., 1998. i 2001.) te ovo sadašnje, u biti sedmo izdanje, opremljeno je specijalnim zemljovidima jer to nalaže današnja kartografska pismenost većine naših čitatelja. Zemljovid pojedine planine čitatelj može naći na dva načina: na preglednoj karti na početku atlasa i uputnicom na početku opisa pojedine planine.
Adresar planinarskih društava, vozni redovi i podaci o planinarskim kućama izneseni su prema stanju kada je knjiga predana u tisak, tj. koncem ljeta 2006., i zato se preporučuje prije polaska na put provjeriti ima li kakvih promjena. Podaci se sve češće mogu provjeriti na Internetu i zato su unesene mnoge www adrese. Najpouzdanija je i s najbrojnijim linkovima adresa Hrvatskog planinarskog saveza www.plsavez.hr (Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, tel./faks 01/4824-142).
Ovaj je vodič namijenjen čitatelju širega kulturnog horizonta, kojemu nije jedino važno kuda vodi neki put. Stoga nije pisan po ustaljenim uzorima nego je odraz piščeva osobnog shvaćanja i iskustva. Osnovna je misao vodilja da je svaka planina drugačija i daje važno upozoriti na svojstva po kojima se razlikuje od druge. U tom pogledu planinska Hrvatska nudi neobično bogatstvo raznolikosti, ne samo kontrastom panonskog i dinarskoga gorskog područja već i kontrastom pojedinih, pa i susjednih planina. Zar nije svaki naš jadranski otok osebujna planina, svaka sa svojim prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima i čarobnim vidicima?Pogledajte sve od autora: Poljak, Željko
Pogledajte sve iz područja: Sport


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno