Početna Umjetnost glazba glazba-razno Hrvatske narodne popijevke iz Koprivnice i okoline

Žganec, Vinko (uredio): Hrvatske narodne popijevke iz Koprivnice i okoline

Autor: Žganec, Vinko (uredio)
Šifra: 910-20-45
Izdavač: JAZU, Zagreb
Godina izdanja: 1962

Dimenzije: 17,00 x 23,50 cm.
Opseg: 293 + 106 nenumeriranih stranica s notnom građom.
Uvez: tvrdi poluuvez (karton/platno), sa zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: ovitak s oštećenjima, unutrašnjost uredna.

Zbornik jugoslavenskih narodnih popjevaka. Knjiga 7.

Sakupio, analizirao, uredio i muzikološki obradio: Vinko Žganec.

Pjesme, koje su sabrane u ovoj knjizi, predstavljaju muzički folklor Koprivnice i njene okolice, kakav je živio na prijelazu između XIX. i XX. stoljeća. Od onda su dva svjetska rata, kao i socijalna revolucija, izmijenili lik i sadržaj narodnih pjesama i njihovih melodija. Na stari pjesničko-muzički narodni izraz sve se više zaboravljalo, a novi se još nije ustalio. Mnogo je od toga sasvim nestalo i zaboravilo se, jer su oni pojedinci, koji su znali pjevali stare pjesme, danas većim dijelom mrtvi. Oni, koji su ostali na životu, dali su od sebe sve, što su još znali. To je evo sakupljeno u ovoj knjizi. ...
U ovoj zbirci posebno su poredane melodije, a posebno tekstovi. Me­lodije su poredane po muzikološkim principima - i to prema njihovim ritmovima, redom od najkraćeg melostiha do najdužeg, onako, kako je to prikazano u raspravi pod naslovom »Ritam« str. 264. Tekstovi su poredani po literarnim načelima i prema principu godišnjega kruga na­rodnih običaja, uz koje su vezane. Kod svake melodije uz njen redni broj citira se i redni broj njena teksta (to je broj uz ime mjesta, odakle potječe pjesma). A ispod svakog teksta nalazi se broj njegove melodije. Sve melodije transponirane su na zajednički završni ton g1.


Pogledajte sve od autora: Žganec, Vinko (uredio)
Pogledajte sve od nakladnika: JAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / glazba / glazba-razno


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.