Početna Knjige Humanističke znanosti povijest hrvatska Hrvatska u ratu i revoluciji 1941-1945.

Jelić, Ivan: Hrvatska u ratu i revoluciji 1941-1945.

Autor: Jelić, Ivan
Šifra: 87-22-5
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1978

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 303 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Povijesna biblioteka.

Iz predgovora:

Ovaj prikaz narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj od 1941. do 1945, kao dijela oslobodilačkog rata i socijalističke revolucije u Jugoslaviji, nema težnje da bude cjelovit kako bi se iz naslova moglo zaključiti. Po sadržajnoj koncepciji i kompoziciji njemu i nije svrha da u obliku pregleda iznese što zaokruženi ju faktografiju. Iako prikaz toka događaja čini značajnu komponentu, on ipak može dati tek ograničenu sliku osnovnih događaja i procesa. Vjerojatno će zainteresirani čitalac primijetiti da takav prikaz ne sadrži možda ni najbolji izbor činjenica, da nije dovoljno ravnomjeran i skladan kada je riječ o pojedinim područjima Hrvatske i o pojedinim razdobljima.
U ovom se prikazu u prvom redu težilo da se upozori na neke bitne političke, a donekle i društvene tokove koji su bili karakteristični za razvoj oslobodilačke borbe i revolucije na području Hrvatske. Na taj se način željelo da se čitaoci upoznaju nešto šire i sustavnije s razvojem NOB-a u Hrvatskoj, za razliku od postojećih prikaza čije je težište bilo na oslobodilačkom ratu. Ostvarenje takva pokušaja ovisilo je, međutim, u velikoj mjeri o dostignutim rezultatima u historiografiji i autorovim vlastitim istraživanjima, a određenog je udjela imao i ograničen prostor.
Prikaz sadrži i niz zasebnih priloga (karata, tablica, skica, grafikona), koji omogućuju potpuniji uvid i razumijevanje nekih problema i zbivanja.


Pogledajte sve od autora: Jelić, Ivan
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.