Šicel, Miroslav: Hrvatska književnost

Autor: Šicel, Miroslav
Šifra: 27-22-60
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1982

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 237 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Književnost do narodnog preporoda (1100-1830).
Književnost od narodnog preporoda do sedamdesetih godina 20. stoljeća (1830-1965).

Iz uvodne riječi:
S težištem na književnim procesima i njihovim razvojnim tokovima unutar pojedinih stilskih razdoblja, te na sintetičkoj analizi književnopovijesne materije, ovaj pregled Hrvatske književnosti donosi istodobno i cjelovitije portrete -kao argumentaciju autorovih teza - onih stvaralaca koji su svojim djelom dah pecat pojedinoj literarnostilskoj epohi. Pri tome je autor u ocjeni i vrednovanju stvaralaca imao na umu i nacionalne i opće književnoestetske i društvene kriterije.
Pregled književnih razdoblja završava, po prilici, sa 1965. godinom Nakon toga razdoblja, mišljenje je autora, javljaju se nove literarne generacije koje predstavljaju nosioce u punom smislu riječi suvremene, današnje književnosti: riječ je o piscima u usponu ili tek na početku stvaralačkog puta kojima je nemoguće još u ovom trenutku s književnopovijesnog stajališta odrediti punu literarnu fizionomiju. Tu je osnovni razlog zbog kojeg se u završnom dijelu pregleda donose samo naznake današnjih htijenja i tendencija u literarnom stvaralaštvu, bez posebnog isticanja konkretnih imena pisaca koji uz onu stanju, »krugovašku« generaciju, ostvaruju tu suvremenu književnost.


Pogledajte sve od autora: Šicel, Miroslav
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / povijest književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.