Đurđev; Grafenauer; Tadić (uža red.): Historija naroda Jugoslavije I-II

Autor: Đurđev; Grafenauer; Tadić (uža red.)
Šifra: 183-17-90
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1953

Dimenzije: 15,50 x 22,00 cm.
Opseg: 2313 stranica u dva sveska.
Uvez: tvrdi, platneni; latotisak na koricama i hrptu.
Stanje knjiga: vrlo dobro, tekst mjestimično podcrtavan običnom olovkom.
I.knjiga: Period od prethistorije do druge polovice XV.stoljeća.
II.knjiga: Period od druge polovice XV.stoljeća do potkraj XVIII.stoljeća.

Redakciona komisija I.knjige:
Anto Babić, Ivan Božić, Ferdo Gestrin, Bogo Grafenauer, Mihailo Dinić, Dragoslav Janković, Jagoš Jovanović, Ljuben Lape, Dušan Perović, Jaroslav Šidak, Jorjo Tadić, Nikola Vučo i Fran Zwitter.

Redakciona komisija II.knjige: Vladimir Babić, Vaso Čubrilović, Branislav Đurđev, Nedim Filipović, Ferdo Gastrin, Bogo Grafenauer, Nada Klaić, Ljuben Lape, Arpad Lebl, Mitra Mitrović, Fedor Moačanin, Jorjo Tadić i Fran Zwitter.

Iz knjige:

... Na suradnju je pozvan vrlo širok krug historičara iz svih naših republika, koji su, uglavnom, preuzeli na sebe da obrade svoje nacionalne historije i prema svojoj specijalnosti izvršili među sobom raspodjelu gradiva, uzimajući kao temelj plan, koji je izradila komisija. ...
Ovo je djelo prvi opsežniji pokušaj tumačenja naše prošlosti na temelju historijskog materijalizma. Rad na njemu bio je skopčan s velikim teškoćama, koje su uvjetovane uvelike rezultatima i stupnjem razvitka naše dosadašnje historiografije. Mnogi momenti, pa i čitave strane historijskog razvitka naših naroda ostale su neistražene. Otuda i mnogi otvoreni problemi i praznine, koji se nisu mogli rješavati bez novog istraživačkog rada i prethodne monografijske obradbe, a taj se posao nije ni mogao obaviti u vezi s ovim radom. Ali pokraj svih nedostataka i tragova starih shvaćanja, koja nisu još savladana i ispoljavaju se u rješavanju nekih pitanja, ovo je djelo i znatan napor, da se krene korak naprijed u materijalističkom osvjetljivanju naše prošlosti.

Brojne karte i crno bijele ilustracije.


Pogledajte sve od autora: Đurđev; Grafenauer; Tadić (uža red.)
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / područje bivše jugoslavije / tito


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.