Grupa trojice

Autor: Ukraincik, Lea (urednica)
Šifra: 792-19-128
Izdavač: Umjetnicki paviljon, Zagreb
Godina izdanja: 1976

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 86 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Katalog izdan povod izložbe održane u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 1976. godine.

Crno-bijele reprodukcije.

Izbor slika i predgovor: Vladimir Maleković.

Riječ urednice:

U nizu tematskih izložbi koje organizira Umjetnički paviljon, iz­ložba Grupe  trojice  nije se našla slučajno.
Ta grupa predstavlja nezaobilaznu i izrazitu sponu što povezuje još živa sjećanja Minhenskog kruga sa htijenjima i tež­njama nove generacije likovnih stvaralaca između dva rata. Premda programatski teže autohtonom likovnom izrazu, evident­no je da se oslanjaju na neka evropska strujanja koja žele po­novnu afirmaciju reda i harmonije.
Grupa trojice isto kao i grupa Zemlja izrasta iz naše situacije - socijalne i likovne - i svaka od njih na svoj način iskreno i autentično nastoji bilježiti odraz i stremljenja naše sre­dine.
Osim toga i Trojica i Zemlja se zalažu za visoke likovne kriterije i bore se protiv provincijalnih mjerila i diletantizma. Oku­pljajući na taj način oko sebe sve što je zrelo i vitalno, njihov će se biljeg osjećati još dugo nakon prestanka organizirane djelat­nosti.
Zadovoljstvo je za našu ustanovu bio rad na priređivanju ove iz­ložbe jer su se slike danas već pokojnih slikara i njihovih gostiju ponovno našle na zidovima Paviljona na kojima su bile izložene gotovo pred 50 godina.
Drago nam je što ovom izložbom otvaramo vrata mladim gene­racijama i što im pružamo mogućnost susreta sa vrijednostima koje su toliko oduševljavale njihove očeve i djedove. Masa je dužnost da te vrijednosti shvatimo i kritički ocjenimo kao važan dio naše likovne baštine.
Lea Ukrainčik


Pogledajte sve od autora: Ukraincik, Lea (urednica)
Pogledajte sve od nakladnika: Umjetnicki paviljon, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / katalozi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno