Početna Knjige Škrinjica s blagom faksimili i reprinti Gramatika horvatskoga narječja

Kristijanović, Ignac: Gramatika horvatskoga narječja

Autor: Kristijanović, Ignac
Šifra: 1923-13-2
Izdavač: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb
Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 12,50 x 19,00 cm.
Opseg: 356 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Pretisak djela «Gramatika horvatskoga narječja» koje je preradio i izdao Ignac Kristijanović, župnik u Kapeli u Đurđevačkoj pograničnoj pukovniji. Tiskano kod Franje Župana u Zagrebu 1837.

Biblioteka Hrvatska jezična riznica. Niz Pretisci. Knjiga 10.

Izvornik:
Ignaz Kriztianovich: Grammatik der kroatischen Mundart, 1837.

Prijevod i popratna studija: Barbara Štebih Golub.

Nije riječ o tipičnome pretisku. Djelo je prijevod Kristijanovićeve Grammatik der kroatischen Mundart - posljednje i gramatikografski najsavršenije slovnice kaj­kavskoga književnog jezika, objavljene 1837. godine na njemačkome jeziku i tiskane goticom. Upravo je iz tih razloga do sada bila relativno nedostupna široj znan­stvenoj javnosti, pa se Institut odlučio na izdavanje njezina prijevoda, dok je originalna gramatika dostupna u elektroničkome obliku, odnosno na CD-u koji je priložen knjizi. Prijevod je popraćen studijom Barbare Štebih Go­lub, ujedno i prevoditeljice slovnice, u kojoj se prikazuju život i djelo Ignaca Kristijanovića, njegov prosvjetiteljski rad, pogledi na jezik, borba za kajkavski književni jezik u doba ilirizma i mnoge druge teme. Slijedi iscrpan opis same slovnice, njezino smještanje u kontekst drugih onodobnih hrvatskih slovnica i sličnih gramatika njemačkoga i slovenskoga govornog područja.
Prijevod slovnice korisno je štivo svakomu tko se bavi poviješću hrvatskoga jezika, osobito onoga kajkavske osnovice, i hrvatskom gramatikografskom tradicijom.


Pogledajte sve od autora: Kristijanović, Ignac
Pogledajte sve od nakladnika: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / faksimili i reprinti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno