Početna Knjige Umjetnost likovna umjetnost katalozi Grafički listovi zbirke Benko Horvat

Kelemen, Boris: Grafički listovi zbirke Benko Horvat

Autor: Kelemen, Boris
Šifra: 362-16-3
Izdavač: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1957

Dimenzije: 17,00 x 24,50 cm.
Opseg: nenumerirane stranice.
Uvez: meki, s preklopom.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Oprema: Edo Kovačević.

Crno-bijele reprodukcije.

Na hrvatskom i francuskom jeziku.

Iz uvoda:
Grafički listovi, koji čine važan dio zbirke »Benko Horvat«, obuhvaćaju vremenski period od preko četiri stoljeća. Najznačajnije gravure vezane su uz francusku bakroreznu školu, počevši od drvo­reza P. Eskricha u Bibliji izdanoj 1569. godine pa do glavnih ili važnih predstavnika francuskog bakroreza XVII. stoljeća. Cl. Mellan prvi je Francuz, koji izgrađuje temelje onim značajnim portretima, što će ih ostvariti R. Nanteuil i njegov krug (A. Masson, P. van Schuppen). I druga linija, koja nastavlja u bakropisnoj tehnici J. Callota zastupana je N. Cochinom, a nastojanje Rubensove škole u Parizu pokazuje F. Ragot. XVIII. stoljeće predstavljeno je listovima u duhu rokokoa. Nizozemska je zastupana s tri značajna lista XVII. sto­ljeća. Svi ostali listovi vezani su uz talijanski umjetnički krug, a zahvaćaju raspon od drvoreza u jednoj inkunabuli iz konca XV. stoljeća pa do prikaza građanskog života u XIX. stoljeću. U tom nizu dobro su zastupani majstori, koji su djelovali u Bologni i Veneciji; tako se osobito ističe »Sveta porodica« Simone Cantarinija, tog po­znatog učenika Guida Renija, ili možda jedan od najznačajnijih li­stova čitave zbirke »BI. Pietro Gamfoacorti« od Federika Benkovića.


Pogledajte sve od autora: Kelemen, Boris
Pogledajte sve od nakladnika: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / katalozi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.