Maroević, Ivo: Graditeljska obitelj Grahor

Autor: Maroević, Ivo
Šifra: 72-22-10
Izdavač: Društvo historicara umjetnosti Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1968

Dimenzije: 20,50 x 25,00 cm.
Opseg: 248 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez (karton/platno); s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Društvo historičara umjetnosti Hrvatske; knjiga XV.

Brojne crno bijele fotografije.

Iz Uvoda:

Graditeljska tradicija u obitelji Grahor prelazila je s oca na sina. Kako se u tri generacije može pratiti djelovanje Grahora u Zagrebu, odlučio sam proučiti ovaj svojevrstan fenomen i, u granicama danas dostupne građe, odrediti mjesto i ulogu obitelji Grahor u graditeljskom, ekonomskom i društvenom razvitku Za­greba. Pri tome ne treba očekivati senzacionalna otkrića niti izuzetno vrijedna graditeljska djela, već možda, nešto drugačiji pristup djelovanju i radu ovih ljudi; pristup koji će osvijetliti graditeljstvo s ekonomskih i društvenih gledišta nagla­šavajući pritome ulogu ovih graditelja.
Obitelj Grahor bila je tipična domaća porodica, koja u toku triju generacija, što ćemo ih pratiti, pokazuje početan bljesak, a zatim postupan i stalan pad, koji će je u trećoj generaciji spustiti na razinu prosječnosti - pukog održavanja tra­dicije. Postat ćemo svjedoci ogromne nacionalne ekspanzije (projekcijom života te iste obitelji) koja teži za afirmacijom na ekonomskom, političkom i kulturnom polju.
Daroviti pojedinci bili su preopterećeni poslom, pa zbog toga kreativni arhi­tektonski rad, koji nije bio ni toliko efektan, niti (barem u ono vrijeme) toliko uočljiv, preuzimaju stranci. Gledajući s tih pozicija, nužno je da se, uz izolirani problem obitelji Grahor, pozabavimo cjelokupnom povijesno-ekonomskom situaci­jom u Hrvatskoj i Zagrebu koja je prethodila pojavi Grahora. Nužno je, dakle, da životni put i djelo Janka Nikole Grahora, Janka Josipa Grahora, pa donekle i Janka M. Grahora, pratimo u neposrednom odnosu s povijesno-ekonomskim zbi­vanjima u doba njihove aktivnosti.


Pogledajte sve od autora: Maroević, Ivo
Pogledajte sve od nakladnika: Društvo historicara umjetnosti Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / arhitekura i urbanizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.