Početna Knjige Flora i fauna agronomija Gljive naših krajeva

Blagaić, K.: Gljive naših krajeva

Autor: Blagaić, K.
Šifra: 174-20-7
Izdavač: Vlastita naklada, Zagreb
Godina izdanja: 1931

Dimenzije: 13,50 x 17,50 cm.
Opseg: 272 stranice.
Uvez: tvrdi, platneni; sa zlatotiskom na korici i hrptu.
Stanje knjige: korice s patinom vremena; unutrašnjost uredna.

Godina izdanja: nije navedena, prema dostupnim izvorima 1931.

Iz sadržaja:

- O giljivama uopće
- Malo teorije
- Tajne gljiva
- Gljive u kućanstvu prirode
- Nekoliko savjeta
- Otrovanja gljivama
- Gajenje gljiva
- Konzerviranje gljiva
- Jela od gljiva
- Slike - herbar - mikroskop
- Sustav gljiva
- Imena autora
- Opisi i slike (95 gljiva)

Iz sadržaja:

Kod izradbe ove knjige trsio sam se da prikažem one gljive s kojima se ponajčešće susrećemo, a koje su u svom rodu većma istaknute. Na žalost sam mogao samo malen dio ovdje uvrstiti, pa su ostale još stotine drugih, koje su mi isto tako srcu prirasle, a koje poradi skučena prostora nisam mogao da prikažem.
Kako svaki kraj ima svoje takoreći reprezentativne vrste, neće možda koji prijatelj ovdje naći baš onu od istaknutijih vrsta koja je u njegovom kraju obična. U tom slučaju neka ne smetne s uma da si i gljive odabiru određena njima odgovarajuća staništa s obzirom na geo­lošku sastavinu tla, raslinsku okolinu i klimatske odnose poput drugih t. zv. zelenih bilina. Upravo poradi toga ne mogu za naše krajeve da posvema odgovaraju strana gljivarska djela, pa to je i uzrok da će se u ovoj knjizi naći dosta gljiva koje i ne spominje strana popularna literatura, kamoli da ih prikazuje u slici. A opet se neće naći neke gljive koje su svagdje u stranim knji­gama, takoreći, stereotipno prikazane, jer su u našim krajevima ređe.
Osim mojih originalnih slika, koje se već po potpisu poznaju, uzeo sam poznatije vrste iz slovenske Begove knjige »Naše gobe«, poradi čega je i ova knjiga u istom zavodu tiskana.
Kako sam decenijima posvećivao osobitu pažnju raz­voju i životu gljiva, slikao sam ih i crtao koliko sam god mogao u svim stadijima razvoja, pa sam neke tako i ovdje prikazao, što će početniku bolje objasniti njihov razvoj nego bogzna kakav teoretski opis.Pogledajte sve od autora: Blagaić, K.
Pogledajte sve od nakladnika: Vlastita naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Flora i fauna / agronomija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno