Početna Knjige Umjetnost film Filmski medij kao (trans)kulturalni spektakl: Hollywood, Europa, Azija

Vojković, Saša: Filmski medij kao (trans)kulturalni spektakl: Hollywood, Europa, Azija

Autor: Vojković, Saša
Šifra: 1365-18-10
Izdavač: Hrvatski filmski savez, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Puna knjižarska cijena: 150,00 kn

Naša cijena

96,00 kn
120,00 kn

Vaša ušteda: 54,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,50 x 24,00 cm.
Opseg: 263 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Filmološka studija, broj 8.

Knjiga sadrži crno-bijele fotografije.

Preuzeto s korica:


Saša Vojković posvećuje se filmu, posebno igranome filmu, ali specifično filmu kao poprištu personalno-psiholoških, tehnološko-civilizacijskih i kulturoloških silnica. Riječ je o pristupu koji nadasve odlikuje tzv. kulturalne studije, osobito njihovo naratološko krilo. Iako je takav pristup snažno razvijen u svijetu i uživa široku popularnost u sveučilišnim studijima, a posebice u filmološki orijentiranim studijima, u nas je primjenjivan rijetko, uglavnom u novije vrijeme, u člancima objavljivanim po časopisima, a tek je odnedavna formalno uveden na sveučilišne studije na različitim sveučilištima i fakultetima. Ova je knjiga u cijelosti posvećena tomu da ocrta ključne teme toga kulturalno-studijskog pristupa: uloga "subjektivnosti" u kritičko-naratološkom pristupu filmu uopće; ideološki učinci tehnološkoga kompleksa (onoga tradicionalno filmskog, kao i novih tehnologija, tzv. novih medija), pitanja roda, rase, manjinskih grupa, etniciteta i teritorijalnosti u suvremenim narativnim filmovima... Sve to promotreno je iz kombinirane psihoanalitičke, postkolonijalne i postmodernističke perspektive. Autorica pritom potanko analizira prikladne primjere iz različitih filmova, a uzima podjednako u obzir klasična svjetska, ali i suvremena hrvatska, holivudska i azijska djela. Riječ je dakle o pionirskom poduhvatu, prvoj knjizi koja daje obuhvatan pregled dominantnog tematskog i metodološkog pristupa suvremenih kulturalnih studija, na temeljima interpretacije pojedinih filmskih primjera. (Hrvoje Turković)Pogledajte sve od autora: Vojković, Saša
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatski filmski savez, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / film


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.