Početna Knjige Umjetnost film Film kao sudbina

Boglic, Mira: Film kao sudbina

Autor: Boglic, Mira
Šifra: 398-20-54
Izdavač: Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1988

Dimenzije: 17,50 x 24,00 cm.
Opseg: 304 stranice.
Uvez: tvrdi, platneni; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Kronika.

FILM KAO SUDBINA, knjiga je koja se bavi hrvatskim filmom na specifičan način. Autorica je kroz vizuru produkcije hrvatske matične producentske kuće »Jadran-fllma«, dala kritičku po­vijest filmskog stvaralaštva u Hrvat­skoj. Knjiga je podijeljena u više temat­skih cjelina. U prvoj autorica pokušava dati povijesni pregled razvoja »Jadran-filma« koristeći se postojećim brojem dokumenata i tragajući za podacima kojih je danas već vrlo malo sačuvano. ... Druga i naj­veća cjelina u knjizi, posvećena je film­skom stvaralaštvu. Radi se o djelima, koja su nastajala u rasponu od četrdeset godina rada »Jadran-filma« od godine njegova osnutka 1946. pa do 1986. godine. Autorica prikazuje i iz današnje perspektive vrednuje 120 filmova, nastalih u to vrijeme, spominjući i druge izvan produkcije »Jadrana«, ali prije svega se zadržava na onima u repertoaru ove kuće. Ona hrvatsku kinematografiju ne tretira izdvojeno već nepre­stano ukazuje i na stvaralaštvo koje paralelno nastaje u drugim filmskim sredinama.
Filmovima je u ovoj knjizi posvećena pozornost i na drugi način. Naime ob­javljene su opširne filmografije svakog igranog filma sa sadržajem, a tu se nalazi i filmografija svih kratkometraž­nih filmova što ih je ova kuća snimila kroz četrdeset godina svoga rada. Po­sebno poglavlje knjige govori o autori­ma, redateljima, scenaristima, snimate­ljima, glumcima i drugima, koji stva­raju filmove. U knjizi se nalazi oko 90 biografija filmskih stvaralaca. Nisu za­boravljeni ni rezultati stvaralaštva, pa se u knjizi nalazi i popis nagrada što su ih dobili u zemlji i svijetu filmovi ove kuće, a tu je i filmografija filmova što ih je »Jadran-film« snimio sa stranci­ma.Pogledajte sve od autora: Boglic, Mira
Pogledajte sve od nakladnika: Nakladni zavod Matice Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / film


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.