Paprašarovski, Marija: Figure i sjene

Autor: Paprašarovski, Marija
Šifra: 343-16-88
Izdavač: Disput, Zagreb
Godina izdanja: 2011

Puna knjižarska cijena: € 120,00

Naša cijena

€ 5,30
€ 10,61

Vaša ušteda: € 114,70

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,00 x 20,00 cm.
Opseg: 321 stranica.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom.
Stanje knjige: odlično.


O žudnji, nasilju i svetom u dramama Jeana Geneta i Bernard-Mariea Koltesa.

Biblioteka Četvrti zid. 47. knjiga.


Preuzeto s interneta:
Autorica uvjerljivo dokazuje da su Genet i Kolt?s svojim nevelikim, ali iznimno utjecajnim dramskim opusima zapravo reagirali na slične poticaje, bavili se sličnom problematikom te odgovarali na slična egzistencijalna, društvena, politička i kulturološka pitanja. Dokazuje također da su im odgovori na ta pitanja bili različiti, pokatkad i oprečni, što je, dakako, u izravnoj vezi sa svim razlikama između njih dvojice kao osoba i književnika te između njihova razumijevanja funkcije dramske književnosti i kazališta u suvremenom društvu, kao i njihova odnosa prema suvremenoj kazališnoj praksi.

Unatoč tim razlikama i oprekama, sudi autorica, može se govoriti o nizu analognih postupaka i stavova. Nju u obojice tih iznimnih dramatičara prije svega zanima status "žudnje", odnosno pokretačkih sila koje njihovi likovi utjelovljuju i koje stvaranjem konfliktnih situacija pokreću dramsku radnju; zatim "nasilja", koje se javlja u širokom rasponu od verbalnih duela na tragu francuske klasicističke dramatike preko sakaćenja i ubojstava do rušilačkih prevrata; i "svetog", koje se ponajčešće javlja zahvaljujući radnjama što djeluju poput obnovljenih ili ironiziranih obreda te priča koje se pokušavaju približiti mitu. (Iz recenzije Borisa Senkera)


Pogledajte sve od autora: Paprašarovski, Marija
Pogledajte sve od nakladnika: Disput, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teatrologija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.