Miščević, Radovan: Fenomen grada

Autor: Miščević, Radovan
Šifra: 407-14-5
Izdavač: Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb
Godina izdanja: 2009

Dimenzije: 21,50 x 28,00 cm.
Opseg: 251 stranica.
Uvez: tvrdi.
Stanje knjige: kao nova.

Bogato ilustrirano u bojama.

Monografija uglednog urbanista i arhitekta Radovana Miščevića 'Fenomen grada' prvi je opći pregled iz pera hrvatskog autora o povijesti grada i značenju tog fenomena u razvoju civilizacije, kao i svojevrsna sinteza autorova dugogodišnjeg urbanističkog i arhitektonskog iskustva te kontinuiranog istraživanja ove vrlo aktualne i složene teme radi sagledavanja složenosti i integralnosti problema, kao i primjene rezultata u planiranju, oblikovanju i uređenju naših gradova kako bi se zaustavila lutanja, promašaji i grube devastacije najvrednijih potencijalnih prostora.

S poleđine knjige:
U odnosu prema gradu kapitalizam je od samog početka kidao s historijom. Kako su se posljednja četiri stoljeća njegove snage konsolidirale, tako je rastao njegov razorni dinamizam. Ljudske konstante nisu imale mjesta u kapitalističkom sistemu. Jedine konstante koje je on priznavao bile su pohlepa, lakomost, ponos i želja za novcem.
Lewis Mumford

Danas nam se postavljaju dramatična pitanja: "Kuda to ide grad, gubi li se kvalitet grada i njegov ljudski smisao?" Odgovore nalazimo u istinama i poukama prošlosti koje nas upućuju da je urbanizam odraz vremena u kojem nastaje. Svi nas napori u razrješavanju problema upućuju da su izolirani i zatvoreni gradovi ljudskih podjela neodrživi, da su takvi gradovi izloženi prisilama, degenerativnim promjenama i potrebama stvaranja novih ideja urbane organizacije grada i života njegovih stanovnika.
Radovan Miščević


Pogledajte sve od autora: Miščević, Radovan
Pogledajte sve od nakladnika: Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / arhitekura i urbanizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno