Federico Garcia Lorca - Nevjerna žena

Autor: Paljetak, Luko
Šifra: 1361-18-9
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 22,00 x 30,00 cm.
Opseg: 68 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično; s tragovima korištenja.

Crteži: Ivan Lovrenčić.
Prijevod: Luko Paljetak.

Na hrvatskom i španjolskom jeziku.

O knjizi:

Nevjerna žena najpoznatija je romanca iz najpopularnije zbirke pjesama Federica Garcije Lorke Ciganski romancero. Ukoliko je neki čitatelj ikad i posumnjao u to da slava Lorkine Nevjerne žene ne seže izvan španjolskoga govornog kruga kojem jezikom pripada, Nevjerna žena Luke Paljetka i Ivana Lovrenčića uvjerit će ga u suprotno.

U cijelosti dvojezično španjolsko/hrvatsko izdanje (zapadna stranica španjolski, istočna hrvatski) na sedamdesetak stranica posvećeno je Nevjernoj ženi, koja u svom hrvatskom prijevodu Luke Paljetka i španjolskom Lorkinu izvorniku čini srce knjige, a oko njih je isprepleteno pet Lovrenčićevih majstorskih radova nadahnutih pjesmom.

Lovrenčićevi crteži samostalno su umjetničko djelo koje, krojeno po vrhunskom verbalnom tijelu romance, naglašava dijelove njegove ljepote. Sklad slike i riječi izniman je, a na višestruku simboliku, kao i na mnogobrojne detalje koji postaju uočljivi tek pomnim promatranjem slika, upozorava vrlo iscrpan tekst Nevjerna žena Ivana Lovrenčića u kojem se ukazuje na sve paralele između pjesničkog i slikarskog rada. Uz taj tekst objavljeni su i Lovrenčićevi krokiji slika te na taj način svjedočimo i o postupku nastanka likovnog djela. Knjigom Nevjerna žena (La casada infiel) odana je počast ljepoti Lorkinih stihova, a ona je ujedno i lijepo sjećanje i hommage Ivanu Lovrenčiću.
Pogledajte sve od autora: Paljetak, Luko
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno