Početna Knjige Prirodne znanosti biologija Fauna kornjašah trojedne kraljevine I-III

Fauna kornjašah trojedne kraljevine I-III

Autor: Schlosser Kolekovski, Josip Krasoslav
Šifra: 269-14-2
Izdavač: JAZU, Zagreb
Godina izdanja: 1877

Dimenzije: 16,50 x 24,00 cm.
Opseg: 995 neobrezanih stranica.
Uvez: meki.
Stanje knjige: s patimon vremena.

Od Dr. Josipa Krasoslava Schlossera Klekovskoga, viteza c. kr. reda željezne krune, Hrv.-Slav. zemaljskoga praliečnika i vlad. odsječnoga savjetnika, pravoga člana Jugoslav. akademije znanosti i umjetnosti, zatim što počastn., što dopis. člana više domaćih i inostranih učenih družtvah.

Iz predgovora:
Usim nadvojvodovine austrijske neima nijedna zemlja cesarevine austrijske, da, niti ista država Njemačka, sistematički uredjene, podpuno savršene kornjaške faune, pak me je upravo ta neugodna okolnost sklonila na to, da ovo svoje djelo na svietlo izdam.
Svrha, koju želim postići radnjom ovom, nije druga, nego unapriediti nauku entomologičku u obće, a napose put prokrčiti po­četnikom, da uzmogu domaće kornjaše sami razpoznati i svojim iztraživanjem na najlaglji i najkraći način označiti, a vrstnim ento­mologom pružiti pomoćnu knjigu, da budu u stanju kod svojih entomologičnih radnjah i izletah u dvojbenih slučajevih značajne biljege riedkih i srodnih rodovah i vrstih razpoznati, jer je malo entomologah, koji bi imali sva ili barem oveći broj entomologičnih sistematičnih djelah, nego često samo odlomke pojedinih faunah ili monografije pojedinih plemenah ili opise samo pojedinih vrstih.
Obseg ove faune proteže se na trojednu kraljevinu, te su samo njekoje vrsti u nju primljene, koje, makar i nisu dosad unutar granicah ovozemske faune našaste, ipak sam uvjeren, da se nalaze u obližnjih nam pokrajinah.
Sve kornjaše, koje navadjam za Hrvatsku i Slavoniju, sabrao sam sam, malo ima iznimakah a to sam svagdje točno naznačio. Kod kornjašah dalmatinskih spomenuo sam svagdje uz nalazište i ime dotičnoga entomologa.
Temeljem služila je mojemu djelu Redtenbacherova izvrstna „Fauna austriaca",  te sam se najvećma  držao i njegova sustava.
Moja fauna će jamačno izpuniti 60, a možebiti i više tiskanih arakah; zato bijaše najshodnije izdavati ju na svezke. - Uvod, karakteristika i anatomija kornjašah u obće, zatim kratka entomologična terminologija kao i skrižaljka za razredbu plemenah, te na­pokon kazalo plemenah i rodovah sliedit će u trećem svezku.


Pogledajte sve od autora: Schlosser Kolekovski, Josip Krasoslav
Pogledajte sve od nakladnika: JAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Prirodne znanosti / biologija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.