Početna Knjige Humanističke znanosti povijest svjetska Evropska kriza i prvi svjetski rat

Renouvin, Pierre: Evropska kriza i prvi svjetski rat

Autor: Renouvin, Pierre
Šifra: 3-16-14
Izdavač: Naprijed, Zagreb
Godina izdanja: 1965

Dimenzije: 15,50 x 22,00 cm.
Opseg: 628 stranica.
Uvez: tvrdi polu-uvez (karton/platno).
Stanje knjige: vrlo dobro, par rečenica u knjizi podcrtano olovkom u boji, ovitak nedostaje.

Treće, prerađeno i prošireno izdanje (prvo izdanje god. 1934.).

Djelo je prvi put objavljeno u nas 1965., a preveo ga je dr. sc. Nikola Berus.

Preuzeto s korice:
»Evropska kriza i prvi svjetski rat« obuhvaća period od 1904. do 1918. Njegov autor je istaknuti francuski naučenjak, član Akademije i profesor na Sorbonni Pierre Renouvin. Posljednje, treće, dopunjeno i prošireno izdanje toga djela objavljeno je 1948, po kome je i naša knjiga prevedena. Ono veoma iscrpno prikazuje povijest cijeloga svijeta u navedenom razdoblju, obuhvativši ekonomsku, političku, vojnu i kulturnu historiju svih kontinenata i svih istaknutijih zemalja u jedinstvenoj isprepletenosti zbivanja koje je karakteristično za mo­derno doba.
Period, koji autor obrađuje, kritično je doba najnovije povijesti. Ono obuhvaća rusku revoluciju 1905, prvi svjetski rat i veliku oktobarsku socijalističku revoluciju. U njem se dotadašnji svijet lomi na dva tabora: kapitalistički i socijalistički; u njem niču osnovni problemi koji razdiru svijet još i danas. Zbog toga je naučna obrada toga perioda veoma delikatna zadaća. Pierre Renouvin riješio ju je sa stručne strane s izvanrednim poznavanjem činjenica i njihova historijskog smisla; s druge strane, on izlaže sveukupno zbivanje veoma nepristrano, bez ikakva nastojanja da bilo kojoj strani u sudbonosnoj borbi svjetova, koncepcija, ciljeva i interesa smanji njezino istinsko historijski značenje. U njegovu tekstu nema traga svakodnevne političke zagorčenosti niti borbe protiv historijsk istine. Mada on sebi ne dopušta upletanje svoga osobnog stava prema historijskim pojavama, njego progresivni stav prema smislu historije nepobitno je vidljiv iz nć čina kako događaje objašnjava.


Pogledajte sve od autora: Renouvin, Pierre
Pogledajte sve od nakladnika: Naprijed, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.