Habermas, Jurgen: Eseji o Europi

Autor: Habermas, Jurgen
Šifra: 84-23-1
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 2008

Dimenzije: 14,00 x 20,00 cm.
Opseg: 339 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

S prilozima Dietera Grimma i Hansa Vorlandera.

Pogovor Zvonko Posavec.

S njemačkog preveo Andy Jelčić. Priloge prevela Tamara Marčetić.

S korica:
"Treba istaknuti da Habermanovi tekstovi nikada nemaju karakter poli­tičke publicistike nego je u njega uvijek na djelu konzistentno teorijsko razvijanje vlastitih uvida i mogućih solucija problema suvremenoga svi­jeta. ... Riječ je o tekstovima koji razmatraju najdramatičnije političke pa i socijalne promjene koje su se dogodile krajem 20. stoljeća i poku­šavaju postaviti dijagnozu stanja i formulirati pravno-političke osnove života u postojećim državnim zajednicama i njihovim članicama, s po­sebnim naglaskom na Europskoj uniji i na teorijskim i praktičkim dile­mama što ih takav projekt otvara.
Iz recenzije prof. dr. Hotimira Burgera
Želio bih naglasiti da je važan element konstrukcije europskog identiteta i otklon od negativnih povijesnih iskustava. Ne bilo kakva Europa, već Europa različita od nacizma, ali i komunizma. Ne Europa čiji se identi­tet konstruira nasuprot identitetu SAD-a, već nasuprot vlastitom iden­titetu zla. Habermas problematizira i klasične novovjekovne političke dogme. Narodnu suverenost i republikanizam. Suverenost nije nedjelji­va već podijeljena između različitih političkih, međusobno ograničenih aktera. Republikanskoj postavci ustava kao konstrukcijskog agensa vla­sti suprotstavlja se koncept ustava kao instrumenta ograničavanja moći. Iz opisane oprjeke stvaraju se pretpostavke za ustroj nadnacionalnog po­retka, globalnoga ili europskoga.
Iz recenzije prof. dr. Siniše Rodina"


Pogledajte sve od autora: Habermas, Jurgen
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Društvene znanosti / novinarstvo / politologija / diplomacija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.