Početna Knjige Medicinske znanosti popularna medicina Epidemiologija kroničnih nezaraznih bolesti

Strnad, Marija: Epidemiologija kroničnih nezaraznih bolesti

Autor: Strnad, Marija
Šifra: 1135-18-4
Izdavač: Medicinska naklada, Zagreb
Godina izdanja: 2010

Puna knjižarska cijena: € 231,00

Naša cijena

€ 8,29
€ 16,59

Vaša ušteda: € 222,71

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 296 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Autori: Marija Strnad, Ariana Vorko Jović, Igor Rudan

O knjizi:

Kronične nezarazne bolesti (KNB) danas su u većini zemalja svijeta značajni zdravstveni problemi. Demografska kretanja s rastućim brojem starijih osoba i suvremeni način života obilježen globalizacijom, urbanizacijom, automatizacijom radnih procesa, kompjutorizacijom, sedentarnim načinom života sa sve manje fizičkog opterećenja, pridonijeli su posljednjih desetljeća značajnom porastu KNB-a. Iako je problem zaraznih bolesti, onih davno poznatih kao i novih, neprestana prijetnja i najrazvijenijim zemljama svijeta, KNB su im ipak prioritetni zdravstveni problemi. Obilježava ih dugotrajni tijek, često su doživotne, smanjuju kvalitetu života oboljelima, vrlo često dovode do invalidnosti i prijevremene smrti, a značajno opterećuju zdravstvenu službu i zdravstvene fondove. Iako je rašireno mišljenje da su kronične bolesti primarno povezane uz stariju dob, ipak je gotovo polovina preranih smrti zbog kroničnih bolesti u dobi do 70 godina. Četvrtina pogađa ljude mlađe od 60 godina života. U zemljama s niskim i srednje visokim prihodima posebno je vulnerabilna srednja života dob. U ljudi tih zemalja bolest se razvija u mlađoj životnoj dobi, dulje obolijevaju, često s (preventabilnim) komplikacijama i umiru brže nego u zemljama s visokim prihodima.



Pogledajte sve od autora: Strnad, Marija
Pogledajte sve od nakladnika: Medicinska naklada, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Medicinske znanosti / popularna medicina


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.