Vergilije, Publije Maron: Eneida

Autor: Vergilije, Publije Maron
Šifra: 80-19-4
Izdavač: Zora; Matica hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 1970

Dimenzije: 14,50 x 20,50 cm.
Opseg: 398 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: vrlo dobro; ovitak pohaban po rubovima.

Olimp - najslavniji svjetski spjevovi.

Preveo i komentirao: Bratoljub Klaić.
Pogovor napisao: Veljko Gortan.

O knjizi:

Junački ep Eneida rimskog pjesnika Publija Vergilija Marona postao je klasičnim djelom latinske književnosti od trenutka kada je nastao, odnosno dok je još bio u nastanku. Cilj Vergilijev bio je slaviti rimski narod, a osobito rod Julijevaca, kojemu je pripadao i prvi rimski car August, Vergilijev veliki podupiratelj po čijoj je narudžbi Eneida i nastala. Namjera Augustova bila je povratak tradicionalnim rimskim vrijednostima poput junaštva, moralnosti i skromnosti, u vrijeme dekadencije u koju je Rim zapao u tom burnom dobu propasti republike, građanskih ratova i utemeljenja carstva, te je stoga snažno poticao stvaranje književnosti koja bi takve vrijednosti promicala.

Premda je na njoj radio deset godina, od 29. pr. Kr. pa do svoje smrti 19. pr. Kr., Vergilije Eneidu nije uspio dovršiti. Budući da nije bio u potpunosti zadovoljan svojim djelom, smatrajući ga nedorađenim, naredio je da se rukopis spali, ali je to spriječio sam car August, naredivši objavljivanje bez izmjena.

Eneida se sastoji od dvanaest pjevanja i ukupno 9896 stihova, ispjevanih u daktilskom heksametru, stihu Homerovih epova, "herojskom" stihu tzv. visokog stila klasične književnosti.


Pogledajte sve od autora: Vergilije, Publije Maron
Pogledajte sve od nakladnika: Zora; Matica hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / klasična književnost


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.