Početna Knjige Društvene znanosti ekonomija Ekonomika - politika, kako dalje?

Ekonomika - politika, kako dalje?

Autor: Domazet, Tihomir
Šifra: 814-08-2
Izdavač: vlast. nakl., Zagreb
Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 17,50 x 24,50 cm.
Opseg: 436 stranica.
Uvez: tvrdi.

Knjiga Domazeta otkriva mnoge stranputice, kojima se krećemo već dugo: slabosti koje ne otklanjamo; dileme, pred kojima smo zastali; opasnosti, koje se nadvijaju nad naše gospodarstvo i s kojima se hrvemo nerijetko na neodgovarajući način. U njoj se one ogledaju, zrcale, uz slabosti s kojima koračamo u neizvjesnu budućnost.

Živimo u svijetu, koji se ubrzano globalizira. S tom se tendencijom mijenja i težište ekonomike: ako je početkom XX. stoljeća težište bilo na ekonomici narodnog gospodarstva, sada je težište nove ekonomije na adaptaciji – prilagođavanju – negdašnjih nacionalnih ekonomija na globalnu novu ekonomiju. U tom smislu moglo bi se reći da su u posljednjih tridesetak godina sva nacionalna gospodarstva u stanju tranzicije. Neka su se sjajno adaptirala novim uvjetima – Domazet zorno to prikazuje na primjerima Kine i Indije u Aziji, a Irske i Finske u Europi – dok druge imaju tegobe (nisu samo u pitanju Argentina i Indonezija, već u najnovije vrijeme i SAD).

Za ocjenu stanja u kom se Hrvatska danas nalazi Domazet navodi mnogobrojne činjenice. On tako ističe da su počeci procesa tranzicije u Hrvatskoj bili iznimno povoljni: liberalizirane su bile cijene, vanjsko-trgovinsko poslovanje imalo je aktivu - suficit, kao i platna bilanca. On zaključuje da je Hrvatska u tom pogledu bila naprednija tranzicijska zemlja. No, vremenom je zbog kvarenja tih početnih prednosti, ratnih zbivanja, lošim modelom privatizacije i neusklađenom politikom liberalizacije i regulacije, te prednosti postupno gubila.»

Knjiga kao nova!


Pogledajte sve od autora: Domazet, Tihomir
Pogledajte sve od nakladnika: vlast. nakl., Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Društvene znanosti / ekonomija


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno