Početna Knjige Društvene znanosti ekonomija Ekonomija - uvod u analizu i politiku

Ekonomija - uvod u analizu i politiku

Autor: Babić, Mate
Šifra: 148-17-34
Izdavač: Znanje, Zagreb
Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 16,50 x 23,50 cm.
Opseg: 647 stranica.
Uvez:  meki, plastificiran.
Stanje: odlično.

Drugo dorađeno izdanje.

O knjizi:

Svako novo izdanje knjige prigoda je da se isprave uočene pogreške, da se knjiga osuvremeni i pojednostavi. Zato nema niti jednog poglavlja koje nije dorađeno. U ovom je izdanju dodan još jedan dio koji daje pregled stanja ekonomske teorije početkom XXI. stoljeća.

Kao i kod prvog izdanja, autoru je bila želja napisati jednostavan i što potpuniji udžbenik ekonomije za svakoga, ali opet respektirati barem elementarne zahtjeve suvremene ekonomske analize.

Knjiga je podijeljena na četiri dijela: Mikroekonomiju, Makroekonomiju, Međunarodnu ekonomiju i Suvremene ekonomske teorije i rasprave.

Uvodni dio donosi pojmove ekonomije, ekonomske analize, ekonomske politike i način izgradnje ekonomskih modela, kao temeljnog alata moderne ekonomske analize i korištenja ekonomskih modela u analitičkoj pripremi mjera ekonomske politike.

Nakon toga slijede osnove mikroekonomske analize, koja je temelj za svaku ekonomsku analizu, zatim je obrađena makroekonomska analiza, i to tako da se najprije daje pregled funkcioniranja narodne privrede s pomoću društvenih računa, da bi se vidjelo mjesto svakog agregata i svake vrste ekonomske politike u sustavu narodne privrede i da se preciznije definiraju svi makroekonomski agregati.

Na temelju toga radi se polazni makroekonomski model kojim se određuje ravnotežna razina cijena i zaposlenosti u narodnoj privredi i adaptira ga se pretpostavkama pojedinih ekonomskih škola, prije svega kevnesijanske i monetarističke. Time je stvorena pretpostavka za analizu ekonomske politike.

Dugoročne aspekte makroekonomske analize i politike Babić obrađuje u posebnom poglavlju, a analitičku aparaturu mikroekonomije i makroekonomije zatim primijenjuje u dijelu koji je posvećen međunarodnoj ekonomiji.

Na kraju, autor daje pregled stanja ekonomske teorije na početku novog stoljeća.Pogledajte sve od autora: Babić, Mate
Pogledajte sve od nakladnika: Znanje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Društvene znanosti / ekonomija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.