Početna Knjige Tehničke znanosti arhitekura i urbanizam Dvorci i perivoji Hrvatskoga zagorja

Obad Šcitaroci, Mladen: Dvorci i perivoji Hrvatskoga zagorja

Autor: Obad Šcitaroci, Mladen
Šifra: 4-21-14
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 1991

Dimenzije: 23,50 x 28,50 cm.
Opseg: 363 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: na predlistu prisutna posveta precrtana korektorom u traci.

Brojne fotografije u boji.

Preuzeto iz Predgovora:


"Kao u priči Uspavana ljepotica dvorci Hrvatskoga zagorja bude se nakon gotovo pedesetljetnog sna. Pošto su stoljećima bili žarišta života, rada, kulturnog pa i političkog djelovanja, četrdesetih godina ovog stoljeća zagorski su dvorci dospjeli na margine svagdašnjeg života. U tih pola stoljeća mnogi su dvorci nestali, postali ruševni, napušteni ili zapušteni, ali ipak nisu zaboravljeni. Interes za dvorce danas je izuzetno velik.
Hrvatsko je zagorje već toliko puta opjevano, oslikano i opisano, a opet tako malo znademo o dvorcima i kurijama. Ono je neiscrpni izvor nadahnuća. Zagorski »bregi«, doline, šume, livade, vinogradi, oranice, srednjovjekovne gradine, crkve, kapele, dvorci, kurije, skromne zagorske »hiže« ... sve se to isprepleće i titra u doživljaju Hrvatskoga zagorja, baš kao šareno, toplo i otvoreno zagorsko licitarsko srce. Ima li ljepše usporedbe od one koja kaže da je Hrvatsko zagorje velik perivoj - perivoj s mnoštvom dvoraca i kurija, perivoj uz koji je vezano toliko povijesnih priča i događaja, seljačkih buna i Gupčevih puntara. A svaki dvorac priča svoju priču, originalnu i nikad i nigdje ponovljivu.
I ova knjiga sadrži priče o zagorskim dvorcima i njihovim vlasnicima. Ponekad su možda one i netočne, ali se prenose u narodu i spominju u literaturi. O dvorcima i njihovim vlasnicima znademo malo. Mnogo je toga što bi trebalo još saznati. Možda će neki sumnjivi ili netočni podaci potaknuti nekog da krene u mukotrpno traganje po prašnjavim arhivama ?"Pogledajte sve od autora: Obad Šcitaroci, Mladen
Pogledajte sve od nakladnika: Školska knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / arhitekura i urbanizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.