Shakespeare, William: Dva veronska plemića

Autor: Shakespeare, William
Šifra: 368-14-10
Izdavač: Matica Hrvatska, Zagreb
Godina izdanja: 1988

Dimenzije: 11,00 x 19,50 cm.
Opseg: 121 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni, plastificiran zaštitni ovitak.
Stanje knjige: odlično.

Sabrana djela Williama Shakespearea.

Preveo: Mate Maras.

S ovitka:
Na prvi pogled, zaključujući na osnovu sinopsisa dramskog zbivanja, ova drama, i pored niza izrazito operetskih i fan­tastičnih detalja, doima nas se kao uglav­nom dobro konstruirani teatarski proiz­vod zasnovan na prepoznatljivim moti­vima tradicionalnog svijeta komičnog za­pleta. Čini se da je Shakespeare, vodeći svoje junake od Verone, preko Milana, do šume sa razbojnicima te natrag u Milano, prvenstveno želio ispričati priču prepunu neobičnih događaja, sa višestru­kom intrigom i sa višestrukim ironičnim preokretima, a manje ili nikako jednu vjerojatnu priču o prepoznatljivim i psihološki dobro motiviranim likovima. (...) Spomenimo, na kraju, još i to da je ova komedija, koja obiluje slatkim sonetijerskim jezikom, kojim je vjerojatno Sha­kespeare upravo u to vrijeme bio naro­čito opsjednut, te izrazito poetičnim končetima, bravuroznim »arijama« i vrlo slo­ženim, premda ne i uvijek vrlo zabav­nim, igrama riječi, naročito u prosto­rima komičnog pučkog izraza, našla - u izvrsnom hrvatskom prijevodu koji je pred nama - vrlo pouzdan put do ušiju našeg gledaoca i čitaoca, a u eliotovskom smislu i put u našu književ­nu baštinu.
Ivo Šoljan


Pogledajte sve od autora: Shakespeare, William
Pogledajte sve od nakladnika: Matica Hrvatska, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.