Početna Knjige Umjetnost povijest umjetnosti Dubrovačko slikarstvo XV-XVI stoljeća

Prijatelj, Kruno: Dubrovačko slikarstvo XV-XVI stoljeća

Autor: Prijatelj, Kruno
Šifra: 887-20-46
Izdavač: Zora, Zagreb
Godina izdanja: 1968

Dimenzije: 25,00 x 29,50 cm.
Opseg: 37 stranica teksta + 80 stranica reprodukcija.
Uvez: tvrdi, platneni, plastificiran zaštitni ovitak s ilustracijom i proziran plastificirani ovitak.
Stanje knjige: posveta na predlistu; manja oštećenja zaštitnog ovitka.

S 86 reprodukcija, većinom u boji.

Reprodukcije naknadno aplicirane na table.

Fotografije: Nenad Gattin.


Slikarstvo Dubrovnika, kao i arhitektura i plastika toga grada, s pravom zauzima posebno ugledno mjesto u povijesti starije umjetnosti na našim obalama. Specifična situacija slobodne republike sv. Vlaha, koja je gotovo kroz čitavo svoje trajanje bila ekonomski i trgovački jaka i skoro samostalna, a politički de facto uživala slobodu sui generis, odrazila se je prirodno i na umjetničku aktivnost grada kroz stoljeća. Autonomni je i bogati grad, okružen jedinstvenim sklopom svojih zidina, omogućavao i potpomagao slobodnu i aktivnu kreativnost na likovnom polju, a kulturne i umjetničke veze sa čitavim Mediteranom s jedne, a s pozadinom s druge strane, koje su nastale i kao logični odraz razgranatih trgovačkih kontakta, otvorile su široke horizonte i plodonosne dodire koji nisu urodili nekom kulturnom supremacijom stranaca, već uspostavljanjem širokog likovnog vidokruga domaćih stvaralaca.
Već je odavna u nauci jasno da je Dalmacija doživljavala svoje zlatno doba u slikarstvu XV i ranog XVI stoljeća, te je to razdoblje s pravom nazvano vremenom »dalmatinske slikarske škole«. U tome jedinstvenom široko shvaćenom okviru, koji ima u mnogim svojim bitnim karakteristikama zajednički nazivnik, Dubrovnik zauzima odvojeno i zasebno mjesto. Njegovo slikarstvo, koje u svojim osnovnim crtama i pojavama ulazi u biti u ovu cjelinu, posjeduje i niz specifičnih karakteristika, ima svoje renesansno poglavlje, te traje (za razliku od ostale Dalmacije) sve do sredine XVI stoljeća i dosiže upravo početkom činkvečenta svoj najveći domet, koji kulminira u djelu najznačajnijeg majstora starog dubrovačkog slikarstva Nikole Božidarevića. ...Pogledajte sve od autora: Prijatelj, Kruno
Pogledajte sve od nakladnika: Zora, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.