Platon: Država

Autor: Platon
Šifra: 10-24-23
Izdavač: FactUM izdavaštvo, Beograd
Godina izdanja: 2023

Dimenzije: 14,00 x 20,50 cm.
Opseg: 356 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

Preveo s grčkog: Martin Kuzmić.

Preuzeto:
Platonova Država (Politeia, oko 380. p.n.e.) predstavlja jedno od najvažnijih djela antičke filozofije, kamen temeljac suvremene politologije, ali isto tako i izvanredno književno dostignuće koje stoljećima zaokuplja pažnju kako stručne javnosti, tako i tzv. „običnog” čitatelja. Pojam idealističke filozofije ovim djelom dobiva svoju definiciju jer Platon pišući o idealnom državnom uređenju, ne govori o već postojećoj državi, već o onoj idealnoj koju bi tek trebalo stvoriti. Bertrand Russell je prepoznao tri dijela Države:
Od I-V knjige Sokrat vodi raspravu o pravičnosti. Predstavljena je utopija idealnog društva i način obrazovanja čuvara države (vojnika).
U VI i VII knjizi Platon definira „filozofe” zato što oni predstavljaju idealne vladare takve zajednice. Filozofi moraju postati kraljevi ili kraljevi moraju postati filozofi. Alegorija o pećini predstavlja centralni dio čitave knjige u kojem se raspravlja o prirodi našeg obrazovanja i potrebi za njim. Treći stalež čine radnici, seljaci, trgovci i robovi.
Od VIII-X knjige raspravlja se o modalitetima najboljeg (i najgoreg) državnog uređenja: timokraciji, oligarhiji, demokraciji, tiraniji.
Suvremeni čitatelji i teoretičari percipiraju ovo Platonovo djelo prije kao teoretsko nego praktično uputstvo za dobro upravljanje državom. Čak i 24 stoljeća nakon što je napisano, ono nam nedvosmisleno ukazuje na neraskidivu, reklo bi se, prirodnu vezu između političkih ciljeva i njihovog utjecaja na svakodnevni život ljudi.


Pogledajte sve od autora: Platon
Pogledajte sve od nakladnika: FactUM izdavaštvo, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / filozofija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.