Grupa autora: Drugi svetski rat I-II

Autor: Grupa autora
Šifra: 93-21-1
Izdavač: Vuk Karadžić - NIP Mladost, Beograd
Godina izdanja: 1973

Dimenzije: 22,00 x 29,50 cm.
Opseg: 1159 stranica u dva sveska.
Uvez: tvrdi, platneni; zlatotisak na hrptu; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjiga: vrlo dobro.

Preuzeto:

"Najsuroviji i najveći entomograf društva od njegova postanka do danas - drugi svetski rat, koji je besneo dve hiljade sto devedeset i jedan dan, na površini od 22 miliona kvadratnih kilometara - progutao je oko 50 miliona ljudi, a preko 35 miliona trajno osakatio. Za tri stotine i dvadeset i četiri sedmice, ljudsi gmaz, ne manji od 110 miliona vojnika, naoružanih s preko bilion kilograma čelika, eksploziva, opijen pomamom najniže strasti, lišio je čovečanstvo materijalnih i kulturih dobara, vrednih preko 4.000 milijardi dolara."
"Značaj i svrsihodnost ove publikacije ne iscrpljuje njenom sveobuhvatnošću. Pre svega, autori su mudro postupili kada su vešto izbegli nekritičnost i idolatrijski hiperbolizam značaja "presudnih momenata", "prijelomnih dogašala", "istorijskih zbivanja" i ostalih kvazinaučnih akviziteta pomoću kojih se od ratnih pobenika (saveznika) i napora čovečanstva da se spase njegova savest i sloboda, stvara svojevrsna religija.
Orijentacija na popularnu i ilustrovanu monografiju, oslobođenu šematizma dali su ovoj knjizi hipnotičku moć, koja pleni kako naučne radnike, ratnike od zanata i političare od profesije, tako i ostalu široku masu čitalaca, jer tekst i ilustracije se uzajamno dopunjavaju, tako da se lako razbuktavaju osjećaji koji naslućuju kolorit i smisao atmosfere ratnih zbivanja.
Pojavom knjige "Drugi svetski rat" na tržištu, dobili smo našu vlastitu jugoslavensku verziju shvatanja i tumačenja događaja koji su potresli svet od 1939. do 1945. godine. A to nije mala stvar, jer su blokovi i vlokovske podele presudno uticale na razvitak istoriografije. I dok se istoričari i publicisti zapada trude da omalovaže pobednički hod Crvene armije i sudbonosnu ulogu SSSR koji je podneo glavni teret rata, njihove kolege na istoku, neskrivenom ironijom, pišu o zračnim bitkama i pomorskim operacijama anglo-američkih snaga. Pa ipak, istoričari istoka i zapada jedinstveni su u jednom - u nedovoljnom uvažavanju otpora porobljenih naroda u borbi protiv naci-fašizma.
Jugoslavenski autori su postupili drugojačije: svesni pune odgovornosti pred sudom nauke, s podjednakom pažnjom, kritičnošću i smislom za verifikaciju istine, odnosili su se kako prema događajima koji su se zbili pred Vjazmom, Moskvom, Volgogradom ili Varšavom, tako i prema onima koji su se odigrali pred Londonom, kod El Alamejna, na Ivo Džimi, Hirošimi, Kozari ili Sutjesci.
Objektivnost je osnovana karakteristika ove jugoslavenske verzije drugog svetskog rata. A to je i najveći domet ove knjige izvanrednog značaja ne samo za istoriografiju, već i za kulturu uopšte."
"Politika" - 8.8.1970



Pogledajte sve od autora: Grupa autora
Pogledajte sve od nakladnika: Vuk Karadžić - NIP Mladost, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / drugi svjetski rat


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.