James, P.; Thorpe, N.: Drevni izumi

Autor: James, P.; Thorpe, N.
Šifra: 183-21-81
Izdavač: Mozaik knjiga, Zagreb
Godina izdanja: 2007

Dimenzije: 19,00 x 24,00 cm.
Opseg: 672 stranice.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Autori: Peter James i Nick Thorpe.

Crno-bijele ilustracije.

Od grčkog parnog stroja do rimske vatrogasne štrcaljke... Od aztečke žvakalice do etruščanskog umjetnog zubala... Od kineskih seizmografa do mezopotamskih električnih baterija... Od operacija mozga iz kamenog doba do srednjovjekovnih ručnih granata... Od faraonskog sueskog kanala do minojskih vodenih zahoda...

Mi žitelji dvadeset prvog stoljeća skloni smo vjerovanju da naše doba posjeduje monopol na izum lukavih strojeva, uređaja za olakšavanje rada, kao i na graditeljske pothvate i naprednu tehnologiju. Međutim, autori ove knjige otvaraju nove vidike i otkrivaju da je velik broj čovjekovih važnih i zapanjujućih otkrića zapravo star već tisuće godina.

Historičarsko-arheološki tim Peter James i Nick Thorpe udružio je svoja znanja i skupio kompendij ljudske domišljatosti kroz vjekove. I tako zajednički nedvojbeno dokazao da su naši preci, bez obzira kako davno živjeli i koji dio globusa nastavali, bili pravi majstori za rješavanje problema. Tako nam ova bogata knjiga na preko 670 stranica otkriva mnoštvo podatke o medicini, prometu, viskoj tehnologiji, spolnom životu, vojnoj tehnologiji, predmetima iz svakodnevne upotrebe, jelu, piću i drogama, gradskom životu, poljoprivredi, životu u kući, komunikacijama i sportu i razonodi, sve do godine 1942. kada je Kristofor Kolumbo naletio na Karibe i tako pokrenuo slijed događaja koji će preobraziti, a velikim dijelom i razoriti autohtone civilizacije Novoga svijeta.

Zbog svega je ovo djelo knjiga o tehničkim i znanstvenim postignućima ljudskoga roda iz svih razdoblja prije rođenja modernog svijeta koncem petnaestog stoljeća. I ona nam prenosi jednostavnu poruku: naši preci, bez obzira kako davno i na kojem dijelu globusa živjeli, nisu bili budale.

Jer da jesu, drevni Bagdad ne bi posjedovao efikasnu poštansku službu, banke i tvornicu papira; u Francuskoj ne bi još 13 000. pr. Kr. postojali rudimentarni kalendari; a prije više tisuća godina u pustinjama američkog jugozapada ne bi se pojavile stambene zgrade s etažnim vlasništvom; stari Grci ne bi poznavali rani oblik računala; plastična kirurgija ne bi postojala u Indiji još u prvom stoljeću prije Krista; stari Egipćani ne bi poznavali efikasna kontracepcijska sredstva; u Kini,se u desetom stoljeću, ne bi vodili bojevi i bacačima plamena.

A «Drevni izumi», knjiga što se presipa neobičnim podacima i zabavnim zanimljivostima, ne bi bila napisana nikad a posebno ne ovako bodro i s puno humora, istovremeno pokrivajući mnoštvo tema ali pisana pristupačnim jezikom, ne bi li odala veliko slavlje beskonačnoj inventivnosti ljudskog uma.

PETER JAMES je profesionalni pisac, specijaliziran za staru povijest i arheologiju. Studirao na Bir-minghamskom i Londonskom sveučilištu, a sebe zove »generalistom« za drevni Bliski istok i Sredozemlje. Objavio je mnoštvo članaka o drevnoj tehnologiji, kronologiji i povijesti znanosti te je glavni autor vrlo kontroverzne knjige «Centuries of Darkness» (Stoljeća tame).

DR. NICK THORPE, arheolog specijaliziran za pretpovijest, studirao je na Sveučilištu u Readingu i Londonu, a trenutačno je docent arheologije na King Alfred's Collegeu u Winchesteru. Kao voditelj istraživačkih projekata u Britaniji i Danskoj, objavio je mnoštvo članaka o poljodjelstvu, kronologiji, metalurgiji, astronomiji i pretpovijesnom društvu u brojnim knjigama i časopisima, a osim toga je i suautor knjige «Centuries of Darkness».


Pogledajte sve od autora: James, P.; Thorpe, N.
Pogledajte sve od nakladnika: Mozaik knjiga, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / tehničke znanosti-razno


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.