Početna Knjige Tehničke znanosti arhitekura i urbanizam Dioklecijanova palača - svjetska kulturna baština

Dioklecijanova palača - svjetska kulturna baština

Šifra: 247-16-81
Izdavač: Naklada Dominović - Buvina, Zagreb
Godina izdanja: 1995

Dimenzije: 24,00 x 33,50 cm.
Opseg: 128 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran zaštitni ovitak i kvalitetna kartonska kutija sa zlatotiskom.
Stanje knjige: odlično.

Bogato opremljeno fotografijama u boji u tekstu.
Tisak na kvalitetnom sjajnom papiru.


Iz predgovora:
O Dioklecijanovoj palači objavljenje do danas velik broj knjiga, studija, vodiča te bezbroj stručnih članaka, rasprava i izvještaja koji najstariju jezgru Splita obraduju kao cjelinu ili u pojedinim njezinim dijelovima. Unatoč tome, potreba za jednom novom knjigom o Palači uvijek je aktualna, medu ostalim i zato što se istraživanjem stalno dobivaju novi podaci, a zaštitnim i restauratorskim radovima otkrivaju i prikazuju dosad skrivene vrijednosti.
Objavljivanje rezultata istraživanja jedne tako važne povijesno-umjetničke cjeline kao što je Dioklecijanova palača neizbježno zalazi u dva usporedna programa. Dok je s jedne strane u tijeku iscrpna znanstvena obrada, zamišljena kao edicija koja će u više svezaka sustavno prikazati Palaču u cjelini, u svim njezinim dijelovima i detaljima, ostaje uvijek potreba i za upoznavanjem na pristupačniji način šire javnosti s vrijednostima što ih krije najstarija jezgra Splita. Takav je pristup postao posebno aktualan otkad je 1979. godine povijesna jezgra Splita s Dioklecijanovom palačom upisana u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.
Zato sam već 1982. objelodanio jednu tako zamišljenu monografiju, prikazujući u njoj razvoj Diokecijanove palače i njezine pojedine dijelove, obrađene kao splet graditeljske i umjetničke baštine od antičkog do današnjeg doba, a uz fotografije što ih je izradio Zvonimir Buljević.
Otad do danas nastavljeno je sustavno istraživanje najstarije jezgre Splita, poduzeti su pojedini zaštitni i restauratorski radovi, izrađeni urbanistički planovi, arhitektonski projekti pa čak i pokrenuto osnivanje zaklade kojom bi se ubuduće osigurala sredstva za trajnu obnovu i uređenje, a pojedini istraživači javili su se i svojim novim prilozima. Zbog svega toga nameće se potreba da se knjiga iz 1982. sada dopuni novim podacima i novim slikovnim prilozima različitih autora, kojima, kao i izdavaču, srdačno zahvaljujem na suradnji.Pogledajte sve od nakladnika: Naklada Dominović - Buvina, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / arhitekura i urbanizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno