Matasovic, Josip: Die Briefe des Grafen Sermage

Autor: Matasovic, Josip
Šifra: 11-10-13
Izdavač: Narodna starina, Zagreb
Godina izdanja: 1923

Dimenzije: 15,00 x 22,00 cm.
Opseg: 372 stranice.
Uvez: meki. Hrbat malčice oštećen.

Na njemačkom jeziku!

PRVO IZDANJE!

Puni naslov:
Die Briefe des Grafen Sermage aus dem Siebenjährigen Kriege.

Stranice knjige nisu obrezane.

S apliciranom slikom grofa Sermagea te s 44 reprodukcije (među kojima su i nekoliko veduta hrvatskih gradova i portreta hrvatskih velikodostojnika).

Sedmogodišnji rat
odvijao se 1754. i 1756-1763., a glavne sukobljene strane su bile Velika Britanija, Pruska i Hannover protiv Francuske, Austrije, Rusije, Švedske i Saske. Austrijska carica Marija Terezija je u periodu nakon Rata za austrijsko nasljeđe vodila novi rat s pruskim kraljem Fridrikom II. jer je htjela vratiti Šlesku. Protiv Pruske i Engleske, koja je stala na njenu stranu, stvorena je velika koalicija u kojoj su bili Austrija, Francuska, Rusija, Saska, Švedska i Poljska. Godine 1763. sklopljen je mir koji je potvrdio dotadašnje stanje tj. Šleska je ostala u posjedu Pruske. U ovome ratu su ratovale mnoge hrvatske postrojbe kao krajiška i banska vojska. Nakon rata, Mariji Tereziji potvrđeno je nasljedno pravo u habsburškoj dinastiji.

Grofovska obitelj Sermage prvotno su bili pripadnici sitnog francuskog plemstva koji su prešli u austrijsku službu u 17. stoljeću. Grof Petar Troilo Sermage, čija su pisma pred vama,  brakovima se povezao s obiteljima Drašković i Keglević te je u doba Sedmogodišnjeg rata bio jedan od bogatijih posjednika u Hrvatskoj. Pripadnici te plemićke obitelji isticali su se u vojnoj i državnoj službi što se očituje i u njihovom geslu “Arte et marte”.

Dostupnost u Internet trgovini: odmah.
Dostupnost u antikvarijatu Studio u Masarykovoj 20, Zagreb: u roku od 24 sata.


Pogledajte sve od autora: Matasovic, Josip
Pogledajte sve od nakladnika: Narodna starina, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.