Fuentes, Carlos: Diana ili boginja koja lovi sama

Autor: Fuentes, Carlos
Šifra: 191-19-34
Izdavač: Znanje, Zagreb
Godina izdanja: 1996

Dimenzije: 12,00 x 19,50 cm.
Opseg: 168 stranica.
Uvez: meki, plastificirani; s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

Sa španjolskog prevela: Simona Delić.

O knjizi:

Carlos Fuentes, meksički pisac, s vremenskom distancom od dvadeset godina, tražeći odgovor na pitanje što je to što nas pokreće, čini živima i sretnima – (strast, ljubav, pisana riječ, ideali), pripovijeda o ljubavnoj vezi s mladom hollywoodskom glumicom Dianom Soren na početku sedamdesetih, kada je kao četrdesetogodišnjak prolazio krizu srednjih godina.

Diana, ranjiva, buntovna, ona koja je stalno željela biti druga ne bi li spoznala tko je zapravo, prihvaćajući rizik traganja koji vodi ka uništenju.

Roman je prožet strašću kraja šezdesetih, koje su obilježili ideali, pobune i smrti, studentski prosvjedi, podijeljenost, progoni, nasilje i licemjerje političkih moćnika i organizacija. Fuentes u romanu sagledava stanje duha od intimnog, individualnog do univerzalnog, fragmentarno rekonstruira povijest, kritički progovara o rasizmu, otkriva slojeve osebujne meksičke tradicije i ukazuje koliko je pojedinac određen svojim porijeklom - društvenim, kulturološkim, geografskim.

O romanu se često govori kao o fikcijskoj verziji Fuentesove veze s američkom glumicom Jean Seberg, a podudarnost stavova koje izražava pripovjedač Carlos u romanu s Fuentesovim navodi na pitanje - nije li roman doista prikriveno autobiografski.


Pogledajte sve od autora: Fuentes, Carlos
Pogledajte sve od nakladnika: Znanje, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno