Kralj, Ariana (urednica): Design by Neil Poulton

Autor: Kralj, Ariana (urednica)
Šifra: 161-23-84
Izdavač: Institut, Francais, Zagreb; Gliptoteka HAZU, Zagreb
Godina izdanja: 2013

Dimenzije: 20,00 x 22,50 cm.
Opseg: 47 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro.


Predgovor na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku.

Iz Predgovora Jasne Galjer:

U mnoštvu „izama“ na globalnoj dizajnerskoj sceni koji nerijetko zamagljuju činjenicu da suvremeni svijet uvjetuje i novi tip dizajna, njegova je uloga složenija negoli ikada prije. U visokotehnologiziranoj svakodnevnici ta je uloga tim odgovornija jer je svaki predmet ujedno i znak, a uporabljivost predmeta podjednako važna kao i razumljivost poruke. Rješenja Neila Poultona upućuju na jedan od mogućih odgovora koji objedinjavaju smionost, kreativnost i suvremeni pristup dizajnu s novom tehnologijom i materijalima. Zaštitni znak njegova dizajna jesu minimalističke forme koje jasno očituju poimanje dizajna kao praktičnog i filozofskog zadatka. Pritom se visoka tehnologija uvijek povezuje s ciljem oblikovanja jednostavnih upotrebnih predmeta koji se odlikuju individualiziranom estetikom i poetikom. Dostupnost umjesto elitizma, jasnoća konstruktivnih načela oblikovanja umjesto skulpturalno koncipirane forme, odustajanje od poigravanja spektakularnim efektima i dopadljivošću kojima dizajneri često prikrivaju isprazni merkantilizam. Ovaj francuski dizajner škotskoga podrijetla predstavio se prvi put u Hrvatskoj u okviru izložbe „Francuski produkt dizajn“ 2011. godine, a recepcija njegova gostovanja potaknula je u Gliptoteci HAZU organiziranje samostalne izložbe koja daje cjelovit uvid u njegovo djelovanje. Zastupljene su sve faze dizajnerskoga procesa, od skica, modela, prototipova, i proizvodnih komponenti do proizvoda, koje dokumentiraju integrirani pristup dizajnu ovog autora, koji se dosad s iznimnim uspjehom realizirao u različitim područjima produkt dizajna.


Pogledajte sve od autora: Kralj, Ariana (urednica)
Pogledajte sve od nakladnika: Institut, Francais, Zagreb; Gliptoteka HAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / likovna umjetnost / katalozi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.