Genet, Jean: Čudo ruže

Autor: Genet, Jean
Šifra: 1173-19-6
Izdavač: Hrvatsko filološko društvo, Zagreb; Disput, Zagreb
Godina izdanja: 2010

Puna knjižarska cijena: 130,00 kn

Naša cijena

76,50 kn
90,00 kn

Vaša ušteda: 53,50 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 12,50 x 20,00 cm.
Opseg: 209 stranica.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: kao nova.

O knjizi:

"Čudo ruže" (Miracle de la rose, 1946), slavljeno kao remek-djelo, žestoka je, subverzivna i provokativna priča o Harcamoneu, idealiziranom ubojici osuđenom na smrt, kojeg je pripovjedač sreo u zatvoru neposredno prije njegova pogubljenja. Riječ je o pripovjedaču koji, premda nosi autorovo ime u romanu, ne odgovara činjeničnoj zbilji jer Genet nikada nije bio zatočen u kaznionici Fontevrault i nije poznavao tog legendarnog zločinca.

U romanu se sjećanja iz djetinjstva (kazneno-popravni dom Mettray) i surova zbilja kaznionice Fontevrault miješaju u gustoj pripovjednoj masi jednako hibridne građe sastavljene od njegovana stila do krajnje vulgarnog šatrovačkog govora. Okrutna zbilja obilježena homoseksualnim orgijama, poniženjima i eskalacijom svih vrsta zala rekonstruirana je u nekoj vrsti vremensko-prostornog mozaika u kojem se nižu, križaju i stapaju epizode iz Mettraya i Fontevraulta što ih glas pripovjedača usmjerava tako da pokaže kako je riječ o svjesnoj tvorevini, a ne o jednostavnom kolažu uspomena.

Ako je Mettray idealiziran, Fontevrault je prikazan u svoj svojoj grubosti, da bi se ta rugoba života mogla transformirati u čudesnu ljepotu, u spoj mašte i pjesničkog umijeća kao voljan i svjestan čin koji ispituje i istražuje mistične putove da bi se uronilo u božansko, na što, uostalom, simbolika Ruže i upućuje.Pogledajte sve od autora: Genet, Jean
Pogledajte sve od nakladnika: Hrvatsko filološko društvo, Zagreb; Disput, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno