Medaković, Bogdan et al.: Croaticae res. (Hrvatske prilike)

Autor: Medaković, Bogdan et al.
Šifra: 79-10-13
Izdavač: Naklada knjižare Mirka Breyera, Zagreb
Godina izdanja: 1906

Dimenzije: 16,00 x 23,50 cm.
Opseg: 36 stranica.
Uvez: meki, kartonski.
Stanje knjige: s patinom vremena, uredna.

Izjave hrvatskih političara.
Autorizovan prevod iz bečkog lista " Neue Freie Presse" u brojevima od 18. do 21. svibnja 1906.

Iz knjižice:
Suurednik svjetskoga lista »Neue Freie Presse« gosp. Sigmund Singer u Budimpešti izviješćuje o svim političkim dogadjajima i prilikama i - neprilikama u zemljama krune sv. Stjepana.
Kad se kod nas zaoštre prilike, on dodje u Zagreb. Velikom vještinom i oštrim okom motri, što se dogadja, ispituje, opisuje i sudi. Svoj sud kaže dakako sa svoga gledišta, s kojim se mi uvijek ne slažemo; ali on uvijek doprinese i materijala, na temelju kojega sudi. Taj je skroz objektivno sastavljen tako, da si svaki čitalac i svoj vlastiti sud na tom temelju stvoriti može.
Iza posljednjih saborskih izbora nastali su u nas sasvim iznenada odnošaji, koji su sav svijet iznenadili, jer ih nitko nije predvidjeti mogao. Dosadašnja opozicija zastupa, u mjesto dosadašnje vladine stranke, Hrvatsku i Slavoniju na zajedničkom saboru u Budimpešti, a današnja hrvatska vlada nema većine u našem saboru.
U takovim prilikama vrlo je zanimljivo čitati, kako su naši političari suuredniku bečkoga lista opisali svoje shvaćanje o položaju.
Vidimo u tim izjavama trajno važan prilog savre-menoj povjesti. zato smo odlučili izdati ih na 'hrvatskom jeziku, tim više, jer su naše novine štampale ponajviše samo nepotpune i sakate izvatke.
U Zagrebu, 28. svibnja 1906.
Izdavač.


Pogledajte sve od autora: Medaković, Bogdan et al.
Pogledajte sve od nakladnika: Naklada knjižare Mirka Breyera, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.