Početna Knjige Religija i mitologija religija Crkva i kršćanstvo u Hrvata - srednji vijek

Šanjek, Franjo: Crkva i kršćanstvo u Hrvata - srednji vijek

Autor: Šanjek, Franjo
Šifra: 1579-12-1
Izdavač: Kršcanska sadašnjost, Zagreb
Godina izdanja: 1993

Dimenzije: 13,50 x 20,00 cm.
Opseg: 629 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Biblioteka Priručnici, Svezak 23.

Drugo prerađeno i dopunjeno izdanje.

Knjiga pod gornjim naslovom namijenjena je najširem krugu ljubitelja hrvatske kulturne i religiozne prošlosti. Nakana je autora da u čitatelju pobudi zanimanje za povijest Crkve i kršćanstva u Hrvata od njihova dolaska na današnji geopolitički prostor početkom 7. stoljeća pa do pojave humanizma i modernog vremena oko 1400-1500. godine.
Osim uvodnog poglavlja, zamišljenog kao uvod u cjelovitu Povijest Crkve u Hrvata, ovaj prvi dio odnosi se na ključne teme koje su na izvjestan način bile odrednice u razvoju crkvenih struktura i u-tjecaja kršćanske civilizacije na hrvatskom narodnom prostoru kroz cijeli srednji vijek.
Knjiga je pisana na popularan način sa željom da bude pristupačna najširim slojevima čitalaca. U nastojanju da bude dostupna i onima koji nisu posebno upućeni u povijesnu znanost, izostavljen je za historičare dragocjen kritički aparat. Ovaj nedostatak pokušava se nadoknaditi dodatnom povijesnom literaturom na kraju svakog poglavlja ili pojedinog naslova. S posebnom pažnjom treba uzeti u obzir bibliografske navode (referencije) autorovih rasprava i članaka, objavljenih u znanstvenim časopisima i publikacijama u zemlji i u inozemstvu. Ovi su pisani prema metodama povijesne znanosti i imaju potreban kritički aparat.
Sustavni prikaz redovništva na tlu srednjovjekovne Hrvatske obuhvaća pojavu, djelovanje i (eventualni) nestanak pojedinih redova i redovničkih ustanova s područja djelovanja Crkve u Hrvata. Zbog cjelovitijeg informiranja, ovaj prikaz redovito prelazi srednjovjekovni okvir i slijedi razvoj pojedine redovničke zajednice do najnovijeg vremena.Pogledajte sve od autora: Šanjek, Franjo
Pogledajte sve od nakladnika: Kršcanska sadašnjost, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Religija i mitologija / religija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.