Početna Knjige Umjetnost strip Corto Maltese; Sjećanja

Corto Maltese; Sjećanja

Autor: Pratt, Hugo
Šifra: 80-19-8
Izdavač: Bookglobe, Zagreb
Godina izdanja: 2012

Dimenzije: 23,00 x 30,00 cm.
Opseg: 140 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

Tekst: Michel Pierre.
Akvareli i crteži: Hugo Pratt.

Preuzeto s Interneta:
"Corto Maltese - Sjećanja" bi se lako mogla opisati kao biografija Corta Maltesea, ali opet, ovo je svježa i razigrana biografija jednog fiktivnog lika i kao takva se odvlači od prvobitne definicije. Počinje sa sjećanjima na likove iz stripova u kojima su nacrtane Maltežaninove avanture - njih je stodvadeset, neki su povijesne ličnosti, neki su izmišljeni, puno ih dolazi iz legendi, ali što je najvažnije, funkcioniraju slobodno na granici zbilje i sna. Upravo je "sloboda" riječ koja se najprije veže uz Corta, a to "vezanje" je jedno od naljepših u povijesti umjetnosti. Lijepo je jer nije agresivno, a nije patetično jer je individualno.

"Sjećanja" mogu čitati i oni koji o Cortu ne znaju ništa, dok će poznavatelji Prattovog stripa uživati - ova knjiga nudi i upoznavanje i saznanje. Ukupan rezultat jest (ponovno) čitanje Corta, o kojem Eco govori: “Kad god želim nešto naučiti o životu i stvarnosti, čitam "Corta Maltesea". I onda opet…” Jer, ne postoji djelo koje na slično efektan način objedinjuje pustolovinu i hermetičnost i ne postoji autor koji u jednom kadru do detalja crta bojni brod i uniformu, a već u sljedećem kadru grubo povuče crtu, slikajući isto. Prattovi kadrovi su toliko lijepi i značajni da zaslužuju i ovakvu biografiju - priču o djetetu britanskog vojnika i ciganke, rođenog na Malti. Priču o mladiću koji si je urezao liniju sreće nezadovoljan postojećom, o mladiću koji stalno bježi u onostrano, putujući ne samo zamljopisno, već i unutar sebe. Priču o prijateljstvima i neprijateljstvima sa Raspućinom, Jackom Londonom i japanskim oficirom Suzukijem i oficirom Rilkeom.

Koliko je Pratt živio svog junaka, govore i njegove riječi: "Nisam ja stvorio Korta. On živi. Ja uostalom ne znam sanjam li ja njega ili je obrnuto”. Posebno za knjigu "Corto Maltese -Sjećanja", Pratt je priredio izvanredne akvarele i crteže, koje uz faktografiju u obliku povijesnih fotografija i zemljopisnih karata, čine ekskluzivnu opremu biografije, koju potpisuje Michel Pierre.Pogledajte sve od autora: Pratt, Hugo
Pogledajte sve od nakladnika: Bookglobe, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / strip


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno