Početna Knjige Škrinjica s blagom stare i rijetke knjige - izbor strane knjige Constitutiones Synodales ecclesiae Zagrabiensis

Vrhovac, M.: Constitutiones Synodales ecclesiae Zagrabiensis

Autor: Vrhovac, M.
Šifra: 60-21-3
Izdavač: Typis Novoszelianis, Zagrabiae
Godina izdanja: 1805

Naša cijena

1.600,00 kn
2.000,00 kn

| € 212,36
€ 265,45

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 18,50 x 23,50 cm.
Opseg: 336 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez (karton/koža).
Stanje knjige: s patinom vremena.

Jezik: latinski.

Puni naslov: Constitutiones Synodales ecclesiae Zagrabiensis pro clero dioecesiano recusae et extractu notabiliorum pro jure ecclesiastico novissimo conciliorum ecclesiae hungaricae e collectione peterffiana adauctae. Jussu et authoritate excellentissimi illustrissimi ac reverendissimi domini domini Maximiliani Verhovacz.

Tiskar: Franciska Novosel.

Tiskano dvostupčano.

O autoru:

Maksimilijan Vrhovac rodio se u Karlovcu 23. studenog 1752. godine gdje je završio i osnovnu školu, a kako mu je otac bio premješten u Graz, Maksimilijan je tamo nastavio školovanje odlučivši se za vojničko zvanje. Kao petnaestogodišnjak se predomislio i odlučio otići u zagrebačko sjemenište gdje je 1768. primio tonzuru i niže redove. Već druge godine bio je poslan u Beč na studij u Hrvatski kolegij gdje je završio filozofiju, a nakon toga je položio doktorat iz teoloških znanosti u Bologni. Po povratku u Zagreb radio je u biskupskoj kancelariji i u sjemeništu, a 1775. biskup Galjuf zaredio ga je za svećenika. Postao je profesorom dogmatike na Zagrebačkoj akademiji i vicerektorom u Sjemeništu. 1784. godine imenovan je kanonikom. U povijest Zagrebačke biskupije ušao je kao najmlađi ordinarij (35 godina) s najduljim biskupovanjem (40 godina). Za vrijeme rata između Turske i Rusije pomagao je ranjenicima i nastojao zbrinuti vojsku koja je prolazila kroz Zagreb. U Zagrebu je 1803. sazvao sinodu za svećenike. Kao ljubitelj knjiga i jedan od utemeljitelja današnje Nacionalne i sveučilišne biblioteke Vrhovac je pozvao na sabiranje svih vrsta starih knjiga i rukopisa. Bio je jedan od pokretača gospodarskog života u Hrvatskoj u početku 19. stoljeća. Među najvažnije njegove pothvate pripada nastojanje za izgadnju prometnih veza koje su trebale povezivati Bansku Hrvatsku s Jadranskim morem, a što je bio osnovni preduvjet za gospodarski napredak Hrvatske. Uređenje liječilišta u Stubičkim toplicama pripada značajnijiem zdravstvenom pothvatu biskupa Vrhovca, a zaslužan je i za uređenje parka Maksimir. Izgradio je i đačko sirotište u Vlaškoj ulici te izdao zakladnicu kojom je omogućio školovanje za 24 siromašna učenika. Vrhovac je bio jedan od prvih začetnika ideje o potrebi ne samo kulturne već i političke integracije svih hrvatskih zemalja.Pogledajte sve od autora: Vrhovac, M.
Pogledajte sve od nakladnika: Typis Novoszelianis, Zagrabiae
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / strane knjige


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.