Proust, Marcel: Combray

Autor: Proust, Marcel
Šifra: 485-20-3
Izdavač: SNL, Zagreb
Godina izdanja: 1977

Dimenzije: 12,50 x 21,00 cm.
Opseg: 210 stranica.
Uvez: tvrdi platneni; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: s patinom vremena; prisutna mrlja uz rub stranica.

Francuski roman, 10 svezaka u izboru dra Ive Hergešića.

Preveo: Miroslav Brandt.

Odgojen pod staklenim zvonom, lišen mogućnosti da stekne iskustva u neposrednom dodiru sa životom, osuđen da zbog astme živi u izoliranom svijetu, Proust je iskustvo svoga življenja pretvorio u jedini, njemu dostupni oblik iskustva postojanja i provjere ljudske sudbine. Istražujući i provocirajući subjektivno iskustvo on ga je tako apsolutizirao da se ono za nas danas pretvorilo u gotovo objektivno iskustvo dostojno ne samo literarnog respekta.
Senzibilan, razvijena smisla za nijanse i pojedinosti koje nisu u srži svijeta nego na njegovu rubu i služe da bi se jasnije uočilo disperzirano središte, sav usuvraćen u sebe, MarceI Proust je pišući svoj roman krenuo u pustolovinu da uhvati za rep neuhvatljiva junaka svih velikih književnih tvorevina - vrijeme, ne u smislu povijesnog kontinuiteta, nego u funkciji trajanja. Lišen sposobnosti da izmišlja, njega je priroda obdarila sposobnošću da se sjeća svega onog što se zbilo ili što će se zbiti kao esencija ljudskog postojanja i da se popraćeno živim slikama pojavi na ekranu njegova duha. Možemo reći da on u podjednakoj mjeri pri građi svoje romaneskne katedrale koristi fikciju i komentar, međutim, fakticitet na koji se Proust oslanja i poziva u svom romanu nije iste naravi onom, na koji su se pozivali  naturalisti.


Pogledajte sve od autora: Proust, Marcel
Pogledajte sve od nakladnika: SNL, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.